Obavijesti

News

Komentari 14

Šundov novi načelnik Glavnog stožera: 'Čast i odgovornost'

Šundov novi načelnik Glavnog stožera: 'Čast i odgovornost'
9

Na  svečanosti u Ministarstvu obrane general Lovrić simbolično je zastavu Glavnog stožera OS RH predao predsjednici države, koja ju je potom predala Šundovu

VIDEO

Oružanim snaga Republike Hrvatske od 1. ožujka zapovijeda novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general Mirko Šundov, koji je na prigodnoj svečanosti u utorak preuzeo dužnost od generala Drage Lovrića, u nazočnosti predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, ministra obrane Josipa Buljevića te brojnih javnih i političkih dužnosnika i visokih vojnih časnika OS RH i stranih vojski.

POGLEDAJTE VIDEO: Primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske

Pokretanje videa...

01:18

Na  svečanosti u Ministarstvu obrane general Lovrić simbolično je zastavu Glavnog stožera OS RH predao predsjednici države, koja ju je potom predala novom načelniku Glavnog stožera OS RH, generalu Šundovu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Grabar Kitarović rekla je da je general Lovrić tijekom svoje uspješne karijere dao veliki doprinos u stvaranju i razvoju OS RH. Naglasila je uspješno provedene procese modernizacije i opremanja hrvatskih Oružanih snaga novijim borbenim sustavima, održavanje ključnih vojnih sposobnosti i kapaciteta te integraciju Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) u sveučilišnu zajednicu. 

Naše Oružane snage završile su proces integracije u NATO u samo 3,5 godine od stupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo toga vojnog saveza, rekla je predsjednica države. Naglasila je da su pred Ministarstvom obrane i OS RH novi izazovi i složene zadaće koje će zahtijevati neprekidan razvoj i osuvremenjivanje sustava obrane te izgradnju potrebnih vojnih sposobnosti. 

OS RH vođene pobjedničkim duhom

Vodeći se pobjedničkim duhom i vrijednostima Hrvatske vojske, stečenim u oslobodilačkom Domovinskom ratu, držim da se u vremenu pred nama moramo usredotočiti na ono što nam je najvrjednije, a to je čovjek, naši pripadnici Oružanih snaga, istaknula je predsjednica Republike. Dodala je kako će se zauzimati da se resursi namijenjeni Oružanim snagama usmjere na povećanje razine kakvoće života i rada vojnog osoblja, ulaganje u školovanje i obuku kao i cjeloživotni profesionalni razvoj pripadnica i pripadnika OS RH.

General Lovrić, opraštajući se od dužnosti načelnika Glavnog stožera OS RH i svojih suradnika izrazio je ponos svojim radom u OS RH i svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu kao dragovoljac. Naglasio je da su se svi hrvatski vojnici vodili mišlju prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, "Sve za Hrvatsku - Hrvatsku ni za što". 

Moto hrvatskih vojnika - "Domovini vjerni"

General Lovrić je ukazao je i na brojne uspjehe Oružanih snaga RH u proteklom razdoblju, podsjetivši na pozdrav i moto hrvatskih vojnika - "Domovini vjerni", koji hrvatski vojnici svakodnevno potvrđuju svojim djelima.

 Zahvalivši se na ukazanom povjerenju novi načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov rekao je kako biti na čelu Hrvatske vojske koja se stvarala s hrvatskim braniteljima, je iznimna čast i odgovornost. 

  Oružane snage RH nastavit će se razvijati u skladu s načelima modernih vojnih organizacija, prožete domoljubljem i pobjedničkim duhom, kao važan sastavni element ukupnih potencijala države - dodao je.

 - Daljnje napore treba usmjeriti na intenzivnu modernizaciju i opremanje te prilagodbe i podešavanje unutarnje strukture kako bi OS RH bile još bolje organizirane, opremljene, uvježbane te spremne da zajedno sa saveznicima i partnerima u NATO-u i Europskoj uniji provode svoje zadaće i misije - istaknuo je general Šundov.

Ljudi su u našim Oružanim snagama najveća vrijednost, kazao je,  dodavši da će se i dalje ulagati u organizacijske zrelosti te u znanja, sposobnosti i vještine pripadnika OS RH.

- Pozornost  će se također usmjeriti na daljnje poboljšanje uvjeta za život i rad te obuku i uvježbavanje pripadnika OS RH na svim razinama, osobito vojnika - najavio je načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag