Marko Duvančić vlasnik je OPG-a koji proizvodi 30 do 40 tisuća litara vina godišnje, a kod njega gosti spavaju u krevetima koje je sam izradio
Super odmor u staroj bačvi: "Govorili su mi da sam lud"
U Razvođe sam došao s tri godine u posjet baki. Kad se bližilo vrijeme odlaska kući, rekao sam roditeljima: ‘Ne, ja ne idem!’, priča nam Marko Duvančić (42). Zahvaljujući Agroturizmu Duvančić i smještaju u vinskim bačvama, naselje kraj Drniša postalo je turistička destinacija.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Bačve sam nabavio u tvrtki koja je rasprodavala stvari. Točno se sjećam, bio je petak. Došao sam pred vrata svoje kuće i pokucao, ali nisam ulazio. Supruga je otvorila vrata i rekla mi: ‘Zašto ne ulaziš unutra?’, a ja sam samo spustio glavu i prekrižio ruke. Tad je rekla: ‘Ne, ne, ne, imaš opet novu ideju! Nemamo novca!’. Već sljedeći ponedjeljak su financijska sredstva bila osigurana, a u utorak smo kupili bačve - prisjeća se Marko.
Dok je još pregovarao o bačvama, u drugoj kancelariji su se smijali da su našli budalu koja će ih kupiti, jer nisu bile u funkciji 30-ak godina. Konoba Dida Marka danas ima šest hrastovih bačvi, a nazvao ih je po svojemu djedu čija fotografija ponosno stoji u restoranu. Svaka soba nosi ime muškog unuka.
- Mještani su mi rekli da sam lud. ‘Tebi će netko doći jesti i spavati u Razvođe?’, govorili su, no ja sam bio tvrdoglav i uspio napraviti ono što sam htio - kaže Marko, koji je ujedno i profesor na Veleučilištu u Kninu. Agroturizam Duvančić ima i streljanu za luk i strijelu, zračnu pušku te dva igrališta za balote, a malo dalje je i vinograd. Za goste je uredio i biciklističku stazu od šest kilometara. Kad dođu pred njegov trijem, prvo ih ponudi domaćim vinom.
- Proizvodimo od 30 do 40 tisuća litara vina godišnje. Oko 60 posto se koristi ovdje, a ostalih 40 posto ide stalnim mušterijama. Na bookingu imamo ocjenu 9,8 na cjelokupno domaćinstvo. Ljudi su zadovoljni, pripremamo isključivo domaću hranu. Ono što ne proizvodimo, uzimamo s drugih domaćinstava. Imamo magarce i kokoši, a stižu nam i konji. Oni su moja ljubav - priča vinar. Prosjek noćenja je tri dana, a Marko ističe da radi “od 0 do 24”. Ovo mu je četvrta sezona. Vraćaju se jer su navikli na njegovu ljubaznost. Čude se što je tako opušten jer im dopušta da se u bilo koje doba dana i noći slobodno ušetaju u kuhinju i posluže namirnicama.
- Jedan gost je došao ovdje isključivo zato što je bačva okrugla. Rekao je da mora osjetiti tu energiju koja se nalazi unutra. Tvrdi da se to i dogodilo - ponosno će Marko.