Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Superbakterija ubila prvu žrtvu u Europi, Belgijca

Belgijac se zarazio na putu u Pakistan. Imao je sudar. U bolnicu je stigao s velikom ranom na nozi. Kući u Bruxelles se vratio u lipnju sa sepsom

24sata
Foto: 24sata
19 komentara

Belgijac koji se iz Pakistana vratio zaražen bakterijom NDM-1, superotpornom na gotovo sve antibiotike, preminuo je u bolnici, objavili su u petak tamošnji mediji.
- Bio je dijabetičar i živio je u Bruxellesu. Na putu u Pakistanu imao je sudar te su ga prebacili u bolnicu gdje su mu liječili veliku ranu na nozi, a zatim ga vratili kući sa sepsom - rekao je mikrobiolog Denis Pierard iz bruxelleske bolnice i dodao da su slučaj otkrili u lipnju.
Bakteriju, koja proizvodi enzim nazvan New Delhi metalo-beta-laktamaza izolirao je već 2009. stručnjak Timothy Walsh sa kardifskog sveučilišta kod švedskog pacijenta koji se liječio u Indiji. Do danas su bakteriju NDM-1 pronašli kod 37 pacijenata u Velikoj Britaniji, a neki od njih su išli na operacije u Pakistan i Indiju u sklopu medicinskog turizma. Bakterija je otporna na skoro sve antibiotike, ključujući i karbapeneme, koji se općenito koriste u hitnim slučajevima i pri liječenju tvrdokornih infekcija. Prošle godine u ovo vrijeme je svinjska gripa izazvala histeriju koja se pokazala neopravdanom. Neki sumnjaju da bi tako mogla završiti i priča o superbakteriji.

Možda vas zanima i ovo:
Message