Obavijesti

News

Komentari 45

Superdoktori: Hrabra trojka otišla je liječiti izbjeglice

Superdoktori: Hrabra trojka otišla je liječiti izbjeglice
2

PRVA POMOĆ: Prvi liječnički tim iz Crvenog križa do utorka će pomagati iscrpljenim izbjeglicama u Mađarskoj, a zamijenit će ih tim iz Osijeka

VIDEO

U Hrvatski Crveni križ stigao je dopis iz Mađarske. Potrebna im je hitna pomoć u volonterima s medicinskim znanjem stoga je hrabra trojka liječnika spakirala stvari i u nedjelju ujutro su krenuli put Mađarske.

Neprestane rijeke očajnih izbjeglica i dalje pokušavaju proći Mađarsku kako bi se dokopali neke od srednjoeuropskih zemalja, a prvu pomoć i trijažu pružit će im i hrvatski liječnici.

- Dobro smo se pripremili pa nekog većeg straha nema. Idemo s osnovnom opremom za prvu pomoć, a veće bolničke ozljede tretirat će se u bolnicama - govori Vjeran Marić (35), medicinski tehničar koji je s još dvoje liječnika otišao u Mađarsku gdje ih čeka još jedan hrvatski liječnik Edvard Homa.

- Priključit ćemo se mađarskom timu kao ispomoć i spremni smo na sve uvjete - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S njim se slažu volonteri i Ivona Brkić i Marijo Čukelj, a u Mađarskoj će biti do utorka kad će ih zamijeniti interventna ekipa Crvenog križa iz Osijeka.

- Hrvatska je prije 20 godina prolazila sličnu situaciju s izbjeglicama pa zašto ne bi sada i mi pomogli drugima - kazao je Marijo Čukelj (27), specijalist ginekologije iz KBC Sestara milosrdnica.

- Ti ljudi su prohodali tisuće kilometara, pa možemo očekivati veliku iscrpljenost, dehidraciju, ali i pothlađenost i bit ćemo tu da im pomognemo - kazala je Ivona Brkić (24), nedavno diplomirana liječnica. Hrvatski Crveni križ dosad je prikupio 230.000 kuna pomoći za izbjeglice na području jugoistočne Europe, a svi koji žele pomoći mogu to učiniti i pozivom na broj 060 9011. Iako je UNHCR već prije kritizirao Mađarsku zbog nehumanih uvjeta u izbjegličkom kampu Röszke, na granici sa Srbijom, stanje se tamo i dalje pogoršava. Mađarski premijer Viktor Orban u nedjelju je predložio da se državama koje okružuju Siriju pomogne s tri milijarde eura kako bi zaustavio migrante da dolaze u Europu. Pritom misleći na Tursku, Jordan i Libanon koji, kako tvrdi, su sigurne jer nema ratnih sukoba, a i bliže su svojim domovima u koje se nakon ratnih sukoba izbjeglice mogu lakše i vratiti.

Slavko Midžor/PIXSELL

- Ako je potrebno više novca, povisit ćemo pomoć, sve do prestanka priljeva izbjeglica - kazao je Orban. U nedjelju je naredio i da na graničnom prijelazu Röszke ograda od bodljikave žice mora biti gotova do utorka. Zbog toga je na granicu stiglo još vojnika i zatvorenika koji do kraja mjeseca trebaju završiti gradnju ograde duž 175 kilometara duge granice sa Srbijom. I Njemačka je u kaosu, tvrde njemački političari i optužuju Angelu Merkel da je izgubila kontrolu. Prema nekim navodima, samo je u subotu u München stiglo 15.000 ljudi, a gradovi ostaju bez kapaciteta da prime nove izbjeglice.

Tretiraju ih poput životinja i bacaju im hranu preko ograde

REUTERS/PIXSELL

Drže ih kao stoku u torovima - ljutito je zavapio izvršni direktor Human Rights Watcha za BBC. Nehumani uvjeti u kojima su izbjeglice u Mađarskoj i dalje se pogoršavaju. Nakon što su snimateljicu snimili kako nogom udara izbjeglice, nova snimka sablaznila je svijet. U izbjegličkom kampu Röszke žene, djecu i muškarce ogradili su žičanim ogradama te policija baca hranu pa tko što uhvati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.