Obavijesti

News

Komentari 58

Laušića su potjerali s porte? 'Ma ne fali mu ni dlaka s glave'

Laušića su potjerali s porte? 'Ma ne fali mu ni dlaka s glave'
14

Oko 11 sati došlo je do incidenta pred portom brodogradilišta gdje su se radnici počeli okupljati oko šest sati. Nakon sukoba potjerali su Frenkija Laušića...

VIDEO

Inspekcija rada ušla je u Brodosplit kako bi provjerila zakonitost zaprečavanja ulaska na posao grupi od dvjestotinjak radnika te suspenzije koje su im nezakonito uručili SMS-ovima. Vođe sindikata pozdravile su njihov dolazak, mada su inspektori kazali da nisu djelovali po njihovim prijavama, već su obilazak škvera dogovorili na kolegiju. 

Ispred škvera zbio se manji incident između glasnogovornika škvera Frenkija Laušića i vođe sindikata Zvonka Šegvića. Najprije je čelnik HUS-a Ozren Matijašević rekao radnicima da više ne razgovaraju s Laušićem, jer je izjavio da suspendirani radnici ne mogu sudjelovati u pregovorima s Upravom. 

- Kako te nije sram zastupati čovjeka protiv kojeg je podneseno 40 kaznenih prijava? Sram vas bilo u što ste se pretvorili zbog novca. Kao da našoj djeci nije potreban novac za život - otresao se Šegvić na Laušića. Ponudio je i da se njemu raskine ugovor, ali da se sve radnike vrati na posao. Radnici su zatim rekli Laušiću neka ode. Laušić tvrdi da je Šegvić izgledao kao da će ga udariti.

- Nikakvog sukoba nije bilo, sve je ostalo na verbalnom. Laušiću ne fali ni dlaka s glave - rekao je Matijašević.

Radnici su se počeli okupljati oko šest sati

Okupljanje radnika započelo je nešto prije šest sati, a od 254 suspendiranih u krug tvornice su propustili pedeset radnika, koji su se tijekom vikenda očitovali o sudjelovanju u prosvjedima. Glasnogovornik Laušić kazao je da će se i ostali moći vratiti na posao nakon što napišu očitovanja koje će pregledati komisija

- Ma kakva očitovanja, ima nas ovdje kojima su blokirali kartice, a nismo izašli iz hala i radiona dok se prosvjedovalo. No pustili su neke prosvjednike koji su im neophodni za proizvodnju - ljutito kažu škverani. Tvrde da su suspenzije iscenirane kako bi im se lakše podijelili otkazi, jer se Debeljak ionako želi riješiti svih radnika.

 - Moja kartica nije blokirana, ali sam ostao vani iz solidarnosti prema kolegama - kaže Stipe. Optužuje upravu da se povodila nepotizmom, pa su vrhunski majstori dobili otkaze, a šefovima su digli plaće kako bi radnike što više "bičevali". 

- Kao čovjeka zdravog razuma me vrijeđa kad me direktor laže da je na vrijeme uplatio plaće i da ima posla i ugovorenih brodova. Drži nam motivacijske govore, umjesto da iziđe pred radnike i iskreno kaže kako stoje stvari - nastavlja Stipe. 

Na stepenicama koje vode u škver među izopćenim škveranima se našao i dio radnika kojima nije zapriječen ulaz, ali su ostali vani s kolegama. Nije im jasno kako se od 1300 prosvjednika iskristalizirao broj od 254 koji su zaslužili suspenziju. 

- Boli nas i to što su nas sugrađani počeli smatrati neradnicima i govoriti da nam svima treba dati otkaze. Volio bih da provedu dan s nama na poslu i vide kako se i koliko radi - kaže stari škveranin. Radnici su se razišli nakon podneva i za sutra najavili  nastavak prosvjeda pred brodogradilištem.

Debeljak: One koji će dokazati da su nevini, vraćam na posao

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..