Obavijesti

News

Komentari 23

Sustav "Baranja" navodnjavat će čak 5000 hektara zemljišta

Sustav "Baranja" navodnjavat će čak 5000 hektara  zemljišta
1

Ministar poljoprivrede istaknuo je kako se postotak navodnjavanih površina u Hrvatskoj s 0,8 povećao na dva posto što je još uvijek zanemarivo u odnosu na druge europske zemlje

VIDEO

Najveći izgrađeni sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj, "Baranja", iz lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac, pušten je u srijedu u rad te će opskrbljivati pet tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

U sustav za navodnjavanje uloženo je 129 milijuna kuna i to iz državnog proračuna, "Hrvatskih voda" i Osječko-baranjske županije.

Tolušić: U Hrvatskoj zanemarivih dva posto navodnjavanih površina; slijede novi projekti

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se postotak navodnjavanih površina u Hrvatskoj s 0,8 povećao na dva posto što je još uvijek zanemarivo u odnosu na druge europske zemlje. Najavio je kako "Hrvatske vode" pripremaju brojne projekte u tome segmentu, a iz Programa ruralnog razvoja osigurano je 100 milijuna eura za izgradnju novih sustava navodnjavanja od čega je oko 30 milijuna već podijeljeno za novih osam sustava, većinom u Slavoniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi natječaji idu krajem godine, i očekujem da će se na njih javiti Osječko-baranjska županija, koja će do tada imati spremna barem četiri projekta, koje ćemo financirati u 100-postotnom iznosu, pa Županiju to neće ništa koštati. Iz ovoga programa, sa 70 posto iznosa, sufinanciramo razvoj mreže i opremu za krajnje korisnike, pa bi naše poljoprivrednike ovaj sustav trebao stajati jako malo, poručio je Tolušić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić upozorio je kako se sredstva programa ruralnog razvoja trebaju čim prije iskoristiti za povećanje navodnjavanih površina, kako bi hrvatska poljoprivreda bila učinkovitija, s većim prinosima i prihodima, a što će u konačnici rezultirati većim zapošljavanjem u slavonskim županijama.

Generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković rekao je kako je puštanjem u rad sustava "Baranja" stvorena mogućnost navodnjavanja pet tisuća hektara zemljišta vodom iz Dunava, tijekom cijele vegetacijske godine, a na tom je području riješen i sustav odvodnje, pa je tako zaštićeno 10 tisuća hektara zemljišta.

Župan Anušić: Uskoro i sustav navodnjavanja "Gat" 

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić najavio je kako će Županija aplicirati još četiri sustava navodnjavanja te aktivirati sustav navodnjavanja "Gat", koji je izgrađen još 2007. godine, ali se još nije počeo koristiti. Usporedno s izgradnjom sustava navodnjavanja radimo na projektu izgradnje ulo-hladnjače, gdje će proizvođači moći uskladištiti svoje proizvode, te pričekati pravi trenutak za plasman na domaće i inozemno tržište, kazao je župan.

Na novinarski upit čini li se otvaranjem takvih sustava usluga potencijalnim inozemnim ulagačima, koji će, zbog krize u "Agrokoru", možda kupovati tvrtke iz njegovog sustava, poput "Belja", koje ima veći dio navodnjavanih površina, ministar Tolušić je odgovorio kako se "usluga ne čini nikome, jer je ovo hrvatska zemlja, i to će ostati i dalje, jer nije prodana, već je dana u koncesiju".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag