Obavijesti

News

Komentari 342

Suzani dali otkaz zbog salame: 'Nije bio pršut, nego podriguša'

Suzani dali otkaz zbog salame: 'Nije bio pršut, nego podriguša'
2

Suzana Šešo, bivša trgovkinja zadarskog Interspara, dobila je izvanredni otkaz u rujnu 2015. godine jer je pojela zabranjeni sendvič bez odobrenja poslodavca

VIDEO

Pojela sam, izgleda, najskuplji sendvič na svijetu. Stajao me otkaza i doveo me u situaciju da me u 44. godini pomažu bolesni roditelji s ukupnim mjesečnim primanjima od 2500 kuna, ali opet bi napravila isto. Pojela bih ga zbog svih svojih obespravljenih kolega trgovaca koji su to bar jednom u životu napravili - rekla nam je Suzana Šešo, bivša trgovkinja zadarskog Interspara.

Ona je dobila izvanredni otkaz u rujnu 2015. godine  jer je za vrijeme marende u zadarskom trgovačkom lancu pojela dvije 'fete' salame. Poslodavac je  pomoću nadzornih kamera utvrdio da je 17. rujna 2015. konzumirala zabranjeni sendvič bez njegovog odobrenja te je 29. rujna dobila otkaz.  

'Nije bila riječ o pršutu, htjeli su me se riješiti'

- Samo da se zna, nije bilo riječi o nikakvom pršutu. Bila je to neka od "podriguša", srijemska ili tirolska. No nije sporno jesam li ja salamu pojela ili ne, nego radi li se o nezakonitom otkazu ili ne. Jer, prema Intersparovom pravilniku, trebala sam dobiti prvu opomenu, a ako bih napravila istu stvar još dva puta, onda mogu dobiti otkaz. Ali ne radi se tu o sendviču uopće. Moja bruto plaća je njima bila prevelika i htjeli su me se riješiti. U Intersparu sam od samog početka njihovog dolaska u Hrvatsku i ovu poslovnicu s kolegama sam postavila na noge. Zaposlila sam se kao blagajnica,  ali su ubrzo uvidjeli da imam potencijala za vodeću poziciju pa su me unaprijedili za zamjenika voditelja odjela pića, a nakon toga za voditelja odjela tekstila. Tu sam radila  7-8 godina, a onda su me premjestili na odjel delikatesa kao prodavača, ali mi je plaća ostala ista jer tako nalaže zakon. Mislili su valjda da će mi biti ispod časti raditi kao prodavač i da ću sama dati otkaz. Tri godine savjesno sam radila posao prodavača,  odrađivala posao za troje ljudi. Oni su preko noći postavili kameru i napravili problem oko dvije šnite salame koje sam pojela jer nisam imala vremena ići na marendu zbog previše posla - kaže Šešo.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vratili je na posao, pa nakon sedam mjeseci  - novi otkaz

Nakon što je dobila izvanredni otkaz, Suzana Šešo tužila je Interspar na  Općinskom sudu u Zadru. Suđenje završilo presudom u njezinu korist i Interspar je po sudskoj odluci morao vratiti na posao.

Presuda je donesena na badnjak 2015., a ona je radila već 31. prosinca. Na poslu u drugom Sparovom dućanu ostala je sedam mjeseci. Novi je otkaz dobila nakon žalbe poslodavca na presudu. Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu i usvojio je žalbu Interspara te vratio predmet  na ponovno suđenje, ali pred drugim sudskim vijećem. Razlog je bio što  "nisu bile dovoljno razjašnjene okolnosti povrede radnog prava", odnosno sud je smatrao  da nije dovoljno utvrđena činjenica da je Šešo tog dana bila gladna i iscrpljena, iako je natašte prekrcavala novu robu s paleta na police i posluživala mušterije.

No, na nedavnom ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Zadru, njezin zahtjev za odštetom zbog izvanrednog otkaza o radu je odbijen.

'Puno mi znači podrška meni nepoznatih ljudi'

- Osjećam se bolje nego neposredno prije zadnje presude. Puno mi znači podrška meni nepoznatih ljudi, kao što su članovi Akcije mladih i udruge Solidarnost koji su prosvjedovali zbog mog slučaja, svih  ljudi s društvenih mreža koji mi se javljaju i često kažu da i sami  imaju slične probleme, ali se nisu imali hrabrosti boriti,  pitaju me odakle mi snaga. To je moj dalmatinski dišpet - kaže Šešo.

Najavljuje žalbu na sudsku presudu i potragu za novim poslom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 342
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.