Obavijesti

News

Komentari 1

'Svaki naš đak imat će laptop i moći će birati svoje predmete'

'Svaki naš đak imat će laptop i moći će birati svoje predmete'
1

Čak 98 posto maturanata Gimnazije ‘Matija Mesić’ upisuje fakultete, a svake godine osvajaju svjetske medalje. EU fondovi dali su im 2,4 milijuna kuna za projekte

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Gotovo da nema školskog predmeta iz kojeg učenici Gimnazije “Matija Mesić” u Slavonskom Brodu ne osvajaju medalje na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima.

Njihova postignuća prepoznalo je i Ministarstvo obrazovanja koje im je iz fondova EU dodijelilo 2,4 milijuna kuna za novu opremu i nove predmete koji će nastati po željama učenika.

- Svake godine barem dvadesetak učenika odlazi na državna natjecanja gdje redovito osvajaju prva mjesta i medalje. Rezultat je to truda i rada naših učenika, ali i njihovih profesora mentora. Neki od učenika odlaze i na dva ili tri državna natjecanja, a bilo je i onih sa šest državnih natjecanja u samo jednoj školskoj godini. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Možemo se pohvaliti i učenicima koji su sudjelovali na međunarodnim olimpijadama u znanju iz matematike, geografije, informatike i fizike te na Europskim olimpijskim igrama. Ovakvi učenici ponos su naše škole, ali i Hrvatske - objašnjava profesor Goran Zavor, ravnatelj Gimnazije “Matija Mesić”.

Iznadprosječni uspjesi

Prema njegovim riječima, uspjesi na državnoj maturi, koja je kruna srednjoškolskog obrazovanja, također su iznad državnog prosjeka jer čak 98 posto maturanata s vrlo dobrim rezultatima polaže državnu maturu i upisuje fakultete. Ti rezultati potakli su gimnaziju da sudjeluje u projektu STEM genijalci.

Riječ je o razvoju novih, inovativnih nastavnih sadržaja iz matematike, informatike, fizike, kemije i biologije te interdisciplinarnog predmeta o obnovljivim izvorima energije.

Vrlo jaka konkurencija

- U vrlo jakoj konkurenciji između 40 srednjih škola odabrano je 18, među kojima je i naša škola. Iz Europskog socijalnog fonda dobili smo 2,4 milijuna kuna. Cijeli projekt treba biti realiziran u roku od godinu dana. Čeka nas veliki i odgovoran posao. Partneri u projektu su Gimnazija Nova Gradiška i Strojarski fakultet Slavonski Brod - rekao nam je ravnatelj gimnazije.

Naglašava da tržište EU vapi za stručnjacima iz tehničkih i prirodoslovno-informatičkih područja, medicine, strojarstva, FER-a, arhitekture i građevine te da kroz STEM projekt žele motivirati i osposobiti učenike da studiraju ta područja.

- U području visokog obrazovanja vrlo mali postotak studenata upisuje prirodne, znanstvene i tehničke smjerove. Kod onih koji ih upišu također je primijećen trend slabog napredovanja u više godine studiranja. Uzroci toga su zastarjeli nastavni programi, koji su usmjereni ka sadržaju, a ne prema učeniku koji danas živi u sasvim novim digitalno uvjetima. A tu je i nedostatak suvremene opreme - tvrdi profesor Zavor.

Šest izbornih predmeta

Prema njegovim riječima, problem je i to što nastavnici nemaju uvjeta za stručno usavršavanje te što nam nedostaje svijest koliko je STEM obrazovanje važno ako želimo školovati stručnjake za potrebe tržišta rada.

- Zbog toga ćemo izraditi pet kurikuluma fakultativnih predmeta u području STEM-a i ICT-a, interdisciplinarni predmet koji povezuje matematika i informatika, fizika, kemija i biologija, te drugi interdisciplinarni predmet o obnovljivim izvorima energije - zaključuje ravnatelj slavonskobrodske Gimnazije.

Od namjenskih sredstava koja će dobiti iz EU socijalnog fonda opremit će praktikume koji će imati pametne ploče i laptop ispred svake učeničke stolice, po čemu će ova škola biti među opremljenijima u Hrvatskoj.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a