Obavijesti

News

Komentari 1109

"Svakom pametnom je jasno da Hrvatska nije sljednik NDH"

"Svakom pametnom je jasno da Hrvatska nije sljednik NDH"
1

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović obišao je Jasenovac uoči komemoracije za žrtve logora 22. travnja. Napomenuo je kako mu je žao što je došlo do odvojenih komemoracija

VIDEO

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović obišao je Spomen područje Jasenovac uoči komemoracije za žrtve logora koja će tamo održati u 22. travnja u petak. Hasanbegović je kazao kako se želi upoznati s pripremama za komemoraciju, a komentirao je komemoraciju koja se prošli tjedan ovdje održala u organizaciji Koordinacije židovskih općina.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava ministra Hasanbegovića

Pokretanje videa...

01:32

- Žao mi je što je došlo do odvojenih komemoracija. Određene udruge su iznijele primjedbe na tri točke. Prva su stanoviti ekscesi u društvu od kojih se Vlada jasno ogradila i iza kojih nije nikada stajala. Oni nažalost postoje i u razvijenim EU zemljama i Hrvatska tu nije iznimka. Druga točka je pitanje postava muzejskog Spomen područja Jasenovac. On postoji od 2006. godine i dobio je brojna međunarodna priznanja. Ministarstvo kulture je i za vrijeme ministrice Zlatar-Violić otklanjalo mogućnost promjene postava posebice na način da iza toge stoje politički pritisci. I tada je ocijenjen postav kao vrlo dobar i kao važna referentna točka iz prespektive muzejske struke. Svaki se postav mora protekom vremena mijenjati, ali o tome ne može odlučivati niti ministar ni lingvisiti ni liječnici nego struka i povjesničari. Treća točka je neimenovanje savjeta Spomen područja Jasenovac. Taj Savjet ne postoji već 2,5 godine i nitko zbog toga nije bojkotirao službenu komemoraciju. U ministarstvu kulture sam zatekao još iz vremena ministra Šipuša proceduru o mogućoj promjeni zakona kako bi se na bolji način utvrdila procedura imenovanja tih članova Savjeta - kazao je Hasanbegović, a javlja N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Svi su pozvani na komemoraciju'

Upitan poziva li one koji su već održali komemoraciju da dođu i na službenu, ministar Hasanbegović je odgovorio: 'Naravno. Oni su pozvani'.

- To je komemoracija pod saborskim pokroviteljstvom i ravnateljica je kao i svake godine poslala službeni poziv. Ja osobno pozivam sve pozvane da dođu u petak i to je najbolji način da civilizirano u miru svim nevinim žrtvama jasenovačkog logora odamo počast - kazao je Hasanbegović koji je naglasio da je u posjetu Jasenovcu bio i ranije kada nije bio u svojstvu ministra.

- 'To je rezultat mog povijesnog interesa -  rekao je.

'Neprimjereni povici se trebaju suzbijati kućnim odgojem'

Upitan zašto institucije ne kažnjavaju skandiranja neprimjerenih povika na stadionima i ostalim skupovima Hasanbegović nadležnost za to prebacuje na MUP.

- To morate pitati ministra unutarnjih poslova no moje mišljenje je da se takve ekscesne pojave ne mogu suzbijati represijom nego kućnim odgojem - rekao je Hasanbegović.

Objasnio je i zašto su neke udruge bojkotirale službenu komemoraciju.

- Ne znam koji su njihovi motivi. Neki su nezadovoljni rasporedom političkih snaga i time da su u oporbi, a neki imaju svoje posebne motive, ali ja o tome ne znam ništa. Navedena su tri konkretna razloga koja sam već objasnio - rekao je ministar.

'Hrvatska nije nikakav sljednik NDH'

- Moderna Hrvatska država ni na koji način nije sljednik bilo kojeg zločinačkog režima. Svakom pametnom je jasno da nije ni pravni ni nikakav sljednik NDH, ali ne mora baštiniti ni jugoslavensko totalitarno nasljeđe. Moderna Hrvatska je nastala 1990. Stvorena je i obranjena u Domovinskom ratu i to su jedini stvarni temelji moderne slobodne Hrvatske - rekao je Hasanbegović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1109
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović