Obavijesti

News

Komentari 46

Sve im se urušilo: 'Sin nam slavi 1. rođendan, a nemamo gdje'

Sve im se urušilo: 'Sin nam slavi 1. rođendan, a nemamo gdje'
6

Cijela je zgrada označena crvenom naljepnicom i toliko razrušena da nismo unutra mogli ući po svoje stvari. Da nije bilo mojih kolegica i prijateljica koje su nam donirale nešto odjeće, bili bismo bez ičega, kaže

VIDEO

Kad se sjetim tih slatkih muka pred porođaj prošle godine, uređivali smo koliko smo mogli taj kut za Tina, kupovali dječju odjeću, a onda u deset sekundi ostanete bez svega, s tri stvari za dijete i nezvjesnošću što nam sutra donosi.

POGLEDAJTE VIDEO: Magdalenin sin prvi rođendan slavit će u domu

Pokretanje videa...

Magdalena je sve izgubila u potresu 01:34

Započinje kroz suze priču Magdalena Muškovac (31), majka dva sina, Theodora (13) i Tina, koji će u subotu proslaviti prvi rođendan. Njih su troje s bakom Dragicom (60) od ožujka smješteni u studentskom domu u Cvjetnom naselju. Stan im je stradao u razornom potresu u Zagrebu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cijela je zgrada označena crvenom naljepnicom i toliko razrušena da nismo unutra mogli ući po svoje stvari. Da nije bilo mojih kolegica i prijateljica koje su nam donirale nešto odjeće, bili bismo bez ičega - priča nam Magdalena.

Iako su predali dokumentaciju za državni i gradski stan, uvjete nažalost ne zadovoljavaju.

Ministarstvo objavilo poziv za pomoć u sanaciji nakon potresa
Ministarstvo objavilo poziv za pomoć u sanaciji nakon potresa

- Iz Grada su nam rekli da nismo socijalni slučaj, branitelji ni invalidi, dok odgovor Ministarstva državne imovine još čekamo, s obzirom na to da nismo vlasnici stana u kojemu smo živjeli. Strah me da ćemo ostati na ulici - kaže nam Magdalena.

U potresu im se potpuno urušilo krovište i pao je jedan od dimnjaka. Dok je kroz oblak prašine nosila Tina u naručju, Magdalena je dovikivala mamu i Theodora da provjeri jesu li živi.

Zid sobe u kojoj je spavao Theodor urušio se za vrijeme potresa. Da je potres bio samo malo jači, sudbina mu je mogla biti kao djevojčici iz Đorđićeve s kojom je išao u istu osnovnu školu.

Slabiji potres opet u Zagrebu, zatreslo je s 1,3 po Richteru: 'Čulo se kao pucketanje...'
Slabiji potres opet u Zagrebu,  zatreslo je s 1,3 po Richteru: 'Čulo se kao  pucketanje...'

- U toj panici sam uspjela uzeti samo dekicu za Tina, a Theodor i mama su se spustili dolje. Tek kad smo svi bili u dvorištu sam udahnula, mislim da nisam disala deset minuta, koliko mi se činilo da je trajalo tih 10 sekundi potresa - kaže.

Susjeda iz prizemlja dala im je jakne da se zagrnu jer nisu ništa uspjeli uzeti, a počeo je padati snijeg. Magdalena je u tom trenutnu samo željela da svi izvuku živu glavu.

 - Potres nam je svima ostavio velike posljedice. Išli smo svi skupa i nekoliko puta kod psihologa u Cvjetnom, shvatili smo da nam pomaže kad o tome pričamo. Od tada spavamo malo mirnije, ali i dalje nas je strah potresa. Živimo u neizvjesnsoti, a to je ono najgore - kaže.

Dragica, njena mama, preživjela je dva moždana udara i teško se kreće, a zbog preživljenog šoka i neizvjesnosti zdravlje joj se pogoršalo.

- Pokušavam ostati jaka zbog djece, zbog mame, ali teško je. Brinem se svaki dan i zaista više ne vidim izlaz. Na koja god smo vrata kucali, za sada nismo imali uspjeha, priča nam.

Mali Tin će tako svoj će prvi rođendan proslaviti u studentskom domu, mjestu gdje prije godinu dana nisu mogli niti zamisliti da će živjeti.

- Tužna sam, nisam mislila da će nam život ovako izgledati, ali nedam se, rođendan treba biti sretan dan. Kupit ćemo balone i jednu tortu i proslaviti u ovim okolnostima, a sljdeće godine ćemo, nadam se, sve nadoknaditi - priča nam Magdalena koja je i sama u ponedjeljak proslavila svoj rođendan u domu.

Njihova obitelj živi od njene plaće te mamine mirovine koja je nešto veća od 1000 kuna.

Premješteni u drugu školu zbog potresa, roditelji - nezadovoljni
Premješteni u drugu školu zbog potresa, roditelji - nezadovoljni

- Gledala sam ja i stanove, barem neki mali za prvu ruku, da imamo nešto svoje, ali sve je jako skupo. Kada sam napravila računicu, skoro cijela moja plaća morala bi ići na stan i režije i ne bi imali ni od čega živjeti - objašnjava. Magdalena se ipak nada da će država imati sluha za sve koji sada nemaju gdje.

- Ja od države ne tražim da mi daju nešto besplatno, ali da nam na neki način pomognu. Stvara se kriva perceprija o nama, da želimo da nam nešto padne u krilo. Mi bismo stan plaćali, samo da on ne košta toliko da na kraju mjeseca ne možemo staviti hranu na stol - kaže Magdalena i upozorava kako je trenutno u Studentskom domu mnogo obitelji s malom djecom i staraca.

- Teško je i ljudima koji su pred kraj svojih života ostali bez krova nad glavom. Gdje će oni, gdje će sva ta djeca, nekada mi navečer neda da spavam - priča.

Iz Studentskog doma ‘Cvjetno naselje’ rekli su nam kako je u domu trenutno smješteno 497 ljudi, dok ih je prošli tjedan iz doma iselilo 49.

Dodijeljeno prvih 16 rješenja za najam stanova nakon potresa
Dodijeljeno prvih 16 rješenja za najam stanova nakon potresa

- Ministarstvo državne imovine prošli je tjedan donijelo rješenja za 16 stanova, dok je Grad Zagreb donio rješenje za tri stana. Pred kraj tjedna očekujemo da će Ministasrtvo donijeti još rješenja te da će ljudi postepeno biti smješteni u svoje privremene domove - rekao nam je Mario Župan, savjetnik ravnatelja SC-a.

Ipak, budućnost mnogih ostaje neizvjesna gotovo tri mjeseca nakon potresa. Ostaje im jedino nada i čekanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a