Obavijesti

News

Komentari 645

Karamarko zatražio još osam dana: Izbori za nas nisu opcija

Karamarko zatražio još osam dana: Izbori za nas nisu opcija
33

Tih 82 potpisa su početak jednog postupka, mi ćemo probati okrenuti priču.  U tom vremenu još uvijek ćemo pregovarati s ljudima s kojima smo počeli pregovarati, poručio je

VIDEO

Nitko nije uspio skupiti podršku 76 zastupnika. Na konzultacijama na Pantovčaku, koje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sazvala odmah nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, u vrlo gustom rasporedu izmjenjivali su se predstavnici zastupničkih klubova i zastupnika. 

Prvi su stigli HDSSB-ovi Branimir Glavaš i Josip Salapić koji su poručili da su opciju novih izbora i to sredinom rujna. Istog stava su i bili i Drago Prgomet iz Hridi, Laburisti, Milorad Pupovac iz SDSS-a te Reformist Radimir Čačić. Trojica nezavisnih zastupnika, bivših Mostovaca, Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Juro Martinović predsjednici su kazali da su izbori za njih zadnja opcija i to zbog uštede vremena i novca. 

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, također se na Pantovčaku založio za nove izbore, kao i IDS-ov Boris Miletić.

- Naš stav je da kolovoz nije primjeren. Ako Sabor bude raspušten 15. srpnja tada bi izbori mogli biti 4. rujna ili 11. rujna - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prijevremene izbore želi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Istog stava su i zastupnici manjina Šandor Juhas i Veljko Kajtzi. 

HNS-ov Ivan Vrdoljak na konzultacijama je predsjednicu obavijestio o prikupljenim potpisima za samoraspuštanje Sabora. Predstavnici Mosta Robert Podolnjak i Miroslav Šimić rekli su kako žele nove izbore, ali da ne budu u srpnju ili kolovozu. 

Šef SDP-a Zoran Milanović zalagao se da se Sabor raspusti već danas. 

- Smatram da je 4. rujna najrazumniji datum za izbore kad već ne može ranije. Naš stav je da Sabor treba raspustiti odmah i to sa trenutnim datumom. Most je htio da to bude 15. srpnja. Kampanja će biti malo duža, po meni nepotrebno, ali tako je - rekao je. 

Potom je u društvu glavnog tajnika HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića stigao i Tomislav Karamarko koji je kazao kako izbori za HDZ nisu opcija. 

- Ne predajemo se i izbori nam nisu opcija zbog gubljenja vremena i zbog troškova. 82 potpisa su početak jednog postupka, mi ćemo probati okrenuti priču - poručio je. 

 

Tijek konzultacija pogledajte ovdje: 

13.22 Nakon konzultacija se obratio Tomislav Karamarko koji je rekao da mu treba još osam dana da skupe potpise.

- Ne predajemo se i izbori nam nisu opcija zbog gubljenja vremena i zbog troškova. 82 potpisa su početak jednog postupka, mi ćemo probati okrenuti priču.  U tom vremenu još uvijek ćemo pregovarati s ljudima s kojima smo počeli pregovarati - poručio je. 

13.12 Iz HDZ-a stigao je glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević. Stigao je i predsjednik HDZ-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko

12.54 - Ništa novo, znate sve rekao je šef SDP-a Zoran Milanović nakon konzultacija na Pantovčaku.

Kazao je kako nema smisla da se zastupnici sazivaju u ponedjeljak te da bi Sabor trebao glasovati o raspuštanju Sabora već danas. Smatra kako je sazivanje Predsjedništva Sabora nepotrebno te je napomenuo da o datumu izbora odlučuje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

- Smatram da je 4. rujna najrazumniji datum kad već ne može ranije. Naš stav je da Sabor treba raspustiti odmah i to sa trenutnim datumom. Most je htio da to bude 15. srpnja. Kampanja će biti malo duža, po meni nepotrebno, ali tako je - rekao je. 

Čini mu se da je predsjednica sklona tom datumu, ali i da se s time slažu oni koji su za raspuštanje Sabora. Ustvrdio je i kako ovu situacija za njih nije pobjeda. 

- Ovo nije trenutak  za veliku radost. Već sam rekao da smo spremni za izbore, ali da nismo sretni. Ne možeš biti sretan kada dovedeš do kraha saziv Sabora - ustvrdio je.

Milanović je potvrdio da mu predsjednica nije ponudila da kao mandatar pokuša sastaviti novu većinu niti je on to kaže dao za naslutiti jer su stav SDP izbori. Također, nije ga, kaže, pitala i može li sa HDZ-om sastaviti većinu. 

12.41 Stigli su predstavnici Mosta, Robert Podolnjak i Miroslav Šimić. 

Robert Podolnjak kazao je kako je s potpredsjednicima Sabora iz redova SDP-a i HNS-a predao predsjedniku Sabora zahtjev da se održi sjednica Predsjedništva, a koje bi potom sazvalo hitnu sjednicu Sabora samo sa jednom točkom dnevnog reda, a to je samoraspuštanje.  Mostovci su potvrdili kako žele da se Sabor raspusti 15. srpnja.  

Most želi izbeći izbore u srpnju i kolovozu jer je to vrijeme godišnjih odmora, ali i što naši građani rade sezonski. Podolnjak je ustvrdio i da je u svijetu praksa da se izbori ne održavaju u navedenim mjesecima. 

12.36 Ivan Vrdoljak (HNS) potvrdio je predsjednici da je oporba predala 82 potpisa za raspuštanja Sabora i to s danom 15. s- Ako se svi sudionici dogovore izbori bi mogli biti 4. ili 11. rujna - izjavio je.

Nije želio reći je li predsjednica tome sklona napomenuvši da to treba pitati nju. 

- Nije vrijeme za veselje nego za ozbiljnost - zaključio je Vrdoljak. 

12.28 Šandor Juhas zastupnik manjina nakon kozultacija je rekao da je za izbore.

- Rekao sam predsjednici da zastupnik manjine treba da bude uz postojeću Vladu, a u ovom trenutku nema vlade, većina je za izbore, i narod to želi, pa se slažem da bi najbolje bilo raspisati izbore u rujnu - kazao je Juhas. Za izbore se izjasnio i Veljko Kajtazi.

12.14 Milan Bandić nakon konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ustvrdio je da će ova agonija uskoro završiti, a prema informacijama koje ima u dan, dva ili tri situacija će se raščistiti. Bandić se zalaže da Hrvatska što prije izađe na prijevremene parlamentarne izbore. 

- Koliko imam informacija ide se na raspuštanje Sabora danas ili sutra bez obzira što e prekinuta sjednice. Mislim da izbori trebaju biti što prije da se ova agonija i cirkus što prije prekine - rekao je Bandić.

11.54 Ovu agoniju treba okončati, a raspisivanje izbora je izlaz iz ove situacije, izvijestio je Boris Miletić (IDS). Smatra da bi izbori trebali biti početkom rujna. Na pitanje je li se kod predsjednice razgovaralo o terminu izbora Miletić je to potvrdio:

- Naš stav je da kolovoz nije primjeren. Ako Sabor bude raspuštan 15. srpnja tada bi izbori mogli biti 4. rujna ili 11. rujna - rekao je. 

Miletić smatra da će predsjednica sigurno saslušati klubove zastupnika. Rekao je i kako su predsjednicu izvijestili da su zastupnici IDS-a i manjinski zastupnik Furio Radin potpisali odluku o samoraspuštanju Sabora

11.32 HSU i Stipe Petrina potpisali su odluku o samoraspuštanju Sabora i to s danom 15. srpnja, rekao je Silvano Hrelja nakon konzultacija na Pantovčaku. Potvrdio je da su za njih izbori opcija jer se ne može sklopiti stabilna većina.

11.23 Hvala Bogu riješili su nas problema, izjavio je Darinko Kosor (HSLS) nakon konzultacija na pitanje kako komentira da je oporba skupila dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora. Navodi da nema potrebe da porpišu zahtjev.

Kosor je kazao i da je HSLS korektna stranka i da su uz partnere ostali do kraja "u dobru i u zlu". Kosoru je žao da je Sabor jučer opozvao premijera. Smatra da nije dobro da se ignorira volja većine, a zalaže se da izbori budu što prije.

11.13 Milorad Pupovac nakon konzultacija izvjestio je da su SDSS i Reformist Radimir Čačić za nove izbore jer je to, smatraju, najbolje za Hrvatsku. Pupovac je potvrdio da su urudžbirali svoje potpise za samoraspuštanje Sabora. 

Smatra da je rani početak rujna krajnji rok održavanje izbora. Pupovac je kazao da bi odluka o samoraspuštanju trebala biti uvrštena na dnevni red Sabora kako bi se zastupnicima dala mogućnost da kažu što imaju o ovoj temi. Napominje da se rasprava ne bi smjela izbjeći.


10.45 Laburisti su izvijestili predsjednicu o stavu da je raspuštanje Sabora jedina opcije. Nansi Tireli je potvrdila i da njihova podrška ide ljevici ako netko bude želio sastavljati većinu.

10.35 HSP AS kao član Domoljubne koalicije izvijestili su predsjednicu da su za preslagivanje većine i to s mandatarom Zdravkom Marićem.

Iako oporbeni zastupnici odvojeno prikupljaju potpise za raspuštanje Sabora, novinare je zanimalo je li predsjednik Sabora u tom slučaju dužan raspustiti Sabor.  

- To treba vidjeti sada sukladno poslovniku Sabpora. Bio bi neodgovorno od mene da sad bilo što kažem - izjavio je Tepeš koji je potpredsjednik Sabora.

10.23 HSS je za preslagivanje, ali samo ako će to biti stabilna većina, izjavio je Branko Hrg (HSS) i navodi da bi izborima zemlja izgubila previše vremena. Naveo je da bi stabilna vlada bila sa potporom 78 zastupnika. Hrg tvrdi da HSS nije tražio ministarstvo.

Goran Dodig (HDS) rekao je kako je on također za preslagivanje.

10.01 Na Pantovčak je stigao zastupnik Hridi Drago Prgomet. 

- Nećemo sudjelovati ni u kakvom preslagivanju. Jasno smo poručili da želimo nove izbore. Danas ćemo potpisati odluku o samoraspuštanju Sabora, ali ne SDP-ovu nego vlastitu inicijativu jer ne želimo biti dio ničije kampanje - poručio je Prgomet. 

9.56 Nakon konzultacija novinarima se obratio Ivan Lovinović, koji je na razgovoru s predsjednicom bio s odmetnutim kolegama Mostovcima Jurom Martinovićem i Ivicom Mišićem. 

- Mi smo za preslagivanje na programskim osnovama, a ako do toga ne može doći onda izbori. Nastojimo izbjeći troškove, izbori su krajnje rješenje.  Ako budu izbori mi kumulativno gubimo 6 mjeseci i ubrzano će se urušavati ekonomska situacija - rekao je Lovrinović. 

Istaknuo je kako nitko od njih trojice 'nema cijenu' niti nemaju želju obnašati izvršne funkcije. 

9.38 - HDSSB je bliži izborima i to smo rekli predsjednici. Sinoć smo kontaktirali sa strankom koja pokušava okupiti većinu i ništa nam nisu rekli. U predsjednici vidimo faktor stabilnosti i ona bi to trebala presjeći - rekao je nakon razgovora s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović Branimir Glavaš. 

Dodao je kako će HDSSB odluku hoće li dati potpis za raspuštanje Sabora donijeti u roku sat ili dva.  Zalažu se za izbore sredinom rujna. 

9.11 U Ured predsjednice ušli su Branimir Glavaš i Josip Salapić. 

9.00 Počele su konzultacije na Pantovčaku. Iako je na rasporedu bio prvi, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida nije stigao na konzultacije. Svoj red već čekaju HDSSB-ovci koji su u Ured predsjednice stigli nešto prije 9 sati.

8.55 Predsjednica je za petak ujutro dogovorila ukupno 17 sastanaka po 15 minuta. U 9.30 sati trebali bi doći odmetnuti Mostovci, Lovrinović, Martinović i Mišić. Slijede Hrid i zastupnik manjina Šandor Juhas, zatim HSS, HSP dr. Ante Starčević te Laburisti. 

U 10.45 sati trebali bi doći zastupnici SDSS-a i Reformista, a u 11 sati HSLS i neszavisna zastupnica Gordana Rusak. Slijede HSU i nezavisni zastupnik Stipe Petrina. Od velikih stranaka prvi bi se u 12.30 sati trebali pojaviti zastupnici Mosta, zatim SDP-a te u 13 sati HDZ-a.

Obraćanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović očekuje se oko 13.30 sati. 

HDZ za mandatara predložio Zdravka Marića

Nakon pada vlade Tihomira Oreškovića u četvrtak odmah je reagirala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sazvavši konzultacije.

HDZ je za novog mandatara već predložio ministra financija Zdravka Marića. Predsjednica mu može dati mandat kad dokaže da ima podršku najmanje 76 zastupnika. Za to ima rok od 30 dana.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić kaže da HDZ i šef Sabora Željko Reiner odmah trebaju uvrstiti zahtjev za samoraspuštanjem Sabora, poslati ga na raspravu i glasovanje. Vjeruje da je Reiner toga svjestan i da bi već danas trebalo biti izglasano samoraspuštanje Sabora.

– To se apsolutno mora napraviti. Ne mogu ni zamisliti da bi se pokušalo odugovlačiti jer to bi bio strašan skandal i protivno cijelom smislu ideje ustavnosti – kaže Barić.

Ako SDP uspije skupiti većinu za raspuštanje Sabora, novi izbori bit će u roku od 30 ili 60 dana od odluke. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučuje o točnom datumu izbora. Samoraspuštanje znači da ni da HDZ niti itko drugi više nema priliku za skupljanje nove većine.

- Pokušaj odgađanja samoraspuštanja HDZ­-u ne bi donio ništa jer je jasno da oni koji su potpisali za nove izbore neće dati potpis za neku novu vladu. Iako je to potpuno nezamislivo - kaže Barić.

Dodaje kako bi u slučaju pokušaja opstruiranja volje većine možda mogla reagirati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i iskoristiti svoje ovlasti.

- Vjerujem da do toga neće doći. Neke stvari su elementarno jasne. Reiner mora što prije uvrstiti prijedlog na raspravu i glasanje – smatra Barić.

Politički analitičar Žarko Puhovski saborsku raspravu o izglasavanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću ocijenio je “začuđujuće dosadnom”. Što se same predsjednice tiče, Puhovski smatra da radi što joj i priliči.

- Predsjednica bi trebala prvo priliku za sastavljanje nove većine dati SDP-u jer je HDZ pokazao da nije uspio u ovih pola godine - kaže Puhovski.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 645
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS