News

Komentari 7

'Sve postaje HGSS-a pripravne su za intervenciju kod Vrgorca'

'Sve postaje HGSS-a pripravne su za intervenciju kod Vrgorca'

Sve postaje Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Hrvatskoj stavljene su u stanje pripravnosti za dodatni angažman na poplavljenom području naselja Kokorići pored Vrgorca bude li to potrebno

"Trenutačno je na  poplavljenom vrgoračkom području 25 pripadnika HGSS-a, a bude li potrebno vrlo brzo se mogu dodatno angažirati naši pripadnici iz svih dijelova  Hrvatske i doći pomoći," rekao je Toni Poljak iz splitskog HGSS-a za Hinu.

Pročelnik komisije HGSS-a za spašavanje na vodama Rene Tonkli je kazao kako su na vrgoračkom poplavljenom području trenutačno angažirani pripadnici HGSS-a iz Splita, Makarske, Dubrovnika, Karlovca i Ogulina, ali u slučaju potrebe priključit će im se još HGSS-ovaca iz svih dijelova Hrvatske

Evakuacija mještana i gradnja zečjih nasipa u poplavljenom selu Kokorići


"Naših 100 članova iz svih dijelova  Hrvatske u svakom je trenutku spremno otići pomagati na poplavljeno vrgoračko područje ako to bude potrebito," rekao je Tonkli za Hinu.

Po Poljakovim riječima trenutačno je 26 kuća u Kokoriću "odsječeno" a u deset njih je prodrla voda no nitko nije životno ugrožen i sve je za sada pod kontrolom.

Evakuacija mještana i gradnja zečjih nasipa u poplavljenom selu Kokorići

"Na poplavljenom području je angažirano pet naših čamaca kojima prevozimo ljude koji idu na posao, te 'odsječenim' domovima dostavljamo potrepštine - hranu, plinske boce, dovozimo  pijesak za zaštitne vreće i odlazimo u te domove premještati namještaj iz nižih u više dijelove ako je voda prodrla u njih," objasnio je  Poljak. Dodao  je kako su na terenu angažirani i pripadnici Crvenog križa i Hrvatske elektroprivrede (HEP).

"Radnici HEP-a isključuju struju u  domovima na poplavljenom području kako ne bi došlo do kratkih spojeva," kazao je Poljak.
 Istaknuo je kako razina  vode na poplavljenom području raste te će tako i nastaviti sve dok traju kišne oborine.

Dodao je kako se procjenjuje da bi razina vode na poplavljenom vrgoračkom području mogla početi stagnirati sljedećeg vikenda  za kad se predviđa prestanka kišnih oborina.

Najčitaniji članci