Obavijesti

News

Komentari 7

Sve skrivene veze Trumpa i Putina u maloj Hrvatskoj...

Sve skrivene veze Trumpa i Putina u maloj Hrvatskoj...

U središtu ovih makinacija nalazi se “mala Hrvatska”, koja je brzo postala okosnica ove “velike igre”, ušavši u orbitu američke i europske moći zahvaljujući svom položaju u novom energetskom planu i na budućoj energetskoj karti Europe...

VIDEO

Službena verzija kaže da Sjedinjene Američke Države i Rusija već nekoliko godina vode bespoštedni energetski rat za europsko energetsko tržište. Američka se strana u tom ratu koristi svim diplomatskim sredstvima kako bi izbacila Ruse s tog tržišta, pa je tako Washington nametnuo sankcije svim kompanijama koje sudjeluju u realizaciji velikog rusko-njemačkog energetskog projekta Sjeverni tok 2. Službena američka politika zagovara “energetsku neovisnost Europe” od ruskih energenata kako bi se europsko energetsko tržište, na kojem sada dominira Rusija, otvorilo američkim proizvođačima ukapljenog plina. 

No je li sve baš tako kako kaže službeni diskurs? Niz detalja koje otkriva britanski istraživački novinar Nafeez Ahmed upućuju na zaključak da se u pozadini odvija suprotan proces i da američki akteri bliski američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zapravo aktivno djeluju olakšavajući prodor ruskog utjecaja u Europu, a nama je osobito zanimljivo što se u Ahmedovoj analizi rusko osvajanje Europe odvija ni više ni manje nego preko - “male Hrvatske”, u kojoj Ahmed pronalazi “ključ za razotkrivanje načina na koji je Trumpova veza s Moskvom narušila energetske interese i sigurnost SAD-a”. 

Ahmed u svojoj opsežnoj, detaljnoj i dobro dokumentiranoj analizi borbe za dominaciju nad europskim energetskim tržištem, objavljenoj na internetskim stranicama Ahmedova projekta Insurge Intelligence, nedvosmisleno zaključuje kako su osobe i tvrtke povezane s Trumpom aktivno radile u korist ruskih interesa jačajući ruske pozicije na Balkanu i u Europi, slabeći nastojanja da se Europa oslobodi ovisnosti o ruskim energentima, iako je to nominalan cilj američke politike u ovom dijelu svijeta. 

No krenimo redom. Na početku Ahmed navodi kako je britanski obavještajac u Rusiji Christopher Steele krajem 2016. završio sastavljanje obavještajnog izvješća s ciljem otkrivanja dogovora između Trumpove predsjedničke kampanje i visokih ruskih dužnosnika. Između ostalog, u tom se dokumentu tvrdi da je od Trumpa očekivano da, u zamjenu za rusku pomoć u predsjedničkim izborima, učini niz ustupaka ruskim vlastima, uključujući povećanje prisutnosti američkih i NATO trupa na Baltiku i u istočnoj Europi, kako bi se odvratila pozornost od Ukrajine, Putinova prioriteta. U dokumentu je također navedeno da se u lipnju 2016. Carter Page, bivši Trumpov savjetnik za vanjske poslove, sastao s dužnosnikom naftne kompanije Rosnjeft. U širem kontekstu dosje ističe da bi Trump mogao igrati dvostruku igru na Balkanu, čiji bi ishod izravno pogodovao Putinu po pitanju energije, što nije vidljivo na prvi pogled. Trump je, naime, oštro kritizirao ruski plinovod Sjeverni tok 2, koji bi potencijalno zacementirao ovisnost Europske unije o Rusiji, dok su viši članovi Trumpova užega kruga sustavno radili s kompanijama koje su jačale ruski energetski monopol nad Europom. 

U središtu ovih makinacija nalazi se “mala Hrvatska”, koja je brzo postala okosnica ove “velike igre”, ušavši u orbitu američke i europske moći zahvaljujući svom položaju u novom energetskom planu i na budućoj energetskoj karti Europe. Hrvatska bi, naime, trebala postati čvorište nove energetske mreže, koja bi, barem u teoriji, mogla osloboditi Europu kronične ovisnosti o ruskom plinu, zbog čega je svoj utjecaj u Hrvatskoj sustavno povećavala i Rusija, koristeći se prvenstveno alatima poput jeftinog novca i jeftinog plina.

Cijeli tekst pročitajte u novom Expressu koji je na kioscima od petka 7. kolovoza

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik