Obavijesti

Promo sadržaj

Sve što morate znati o menstrualnim bolovima

Sve što morate znati o menstrualnim bolovima
1

Znate li da čak 60 do 93 posto adolescentica kao glavni razlog izostanka iz škole, sa sportskih aktivnosti, ali i običnih dnevnih aktivnosti, navodi (pre)bolnu menstruaciju?

Pritom će svega oko 15 posto žena potražiti liječničku pomoć zbog bolne menstruacije. Dismenoreja ili bolna menstruacija česta je pojava kod žena u dobi od prve menstruacije do menopauze, ali to ne znači nužno da se radi pojava koju treba zanemarit i s kojom se jednostavno treba 'naučiti živjeti'.

Što zbog nelagode, odgoja ili stava da to tako jednostavno to mora biti, dismenoreju mnoge žene uzimaju zdravo za gotovo, iako su tijekom tih dana djelomično, a neke i potpuno onesposobljene za normalne dnevne aktivnosti. Srećom, stručnjaci iz raznih područja intenzivno rade na njenom liječenju i terapijama koje uvelike olakšavaju bol i omogućuju nesmetan rad i život.

Bolna menstruacija prema uzroku može biti primarna ili sekundarna. Sekundarna dismenoreja se javlja kod žena u četvrtom i petom desetljeću života, a patologija je poznata. Najčešće je riječ o endometriozi, adenomiozi, zdjeličnoj upalnoj bolesti ili dobroćudnom tumoru (miomu) maternice.

Primarna dismenoreja češća je kod adolescentica, a obilježavaju je mjesečni grčeviti bolovi u donjem dijelu trbuha tijekom menstruacije. Točan uzrok ovog tima dismenoreje nije u potpunosti poznat. Iako je većina žena s primarnom dismenoejom potpuno zdrava, veliko istraživanje provedeno prije nekoliko godina definiralo je rizične čimbenike koji dovode do snažnih bolova. To su: dob ispod 30 godina, obiteljsku sklonost, indeks tjelesne mase ispod 20 kn/m2, pušenje, prva menstruacija prije 12. godine života, produljeni menstruacijski ciklusi, produljeno vrijeme krvarenja, kao i neredovite i obilne menstruacije. Isto istraživanje pokazalo je i kako mlađa dob majčinstva te tri ili više poroda smanjuju rizik za dismenoreju.

''Uzrok dismenoreje leži u pretjeranoj produkciji kemijskih spojeva prostaglandina u sluznici maternice. Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišića maternice i povišeni bazalni tonus, a rezultiraju visokim tlakom unutar maternice. Kada taj tlak prevlada arterijski tlak u krvnim žilama maternice, dolazi do poremećaja cirkulacije i posljedičnog nakupljanja produkata metabolizma koji podražajem živčanih okončina izazivaju bol. Isti metaboliti, kada podražavaju živčane okončine u probavnom sustavu, izazivaju mučninu, povraćanje i proljev'', navodi dr. Mislav Herman, specijalist ginekologije i opstetricije.  Ovaj se poremećaj kod žena u najvećem broju slučajeva dijagnosticira temeljem anamnestičkih podataka o periodičnoj i cikličkoj boli koja prati menstrualno krvarenje. Kako bi se isključila sekundarna dismenoreja, odnosno patologija ženskog spolnog sustava, žene koje pate od izrazito bolnih menstruacija moraju obaviti ginekološki pregled i transvaginalni, odnosno transabdominalni ultrazvuk male zdjelice.

Dismenoreja, bilo primarna ili sekundarna, danas se uspješno liječi na nekoliko načina. Primarno se koriste nesteroidni protuupalni antireumatici poput ibuprofena, indometacina, diklofenaka i drugih, pri čemu valja imati na umu da lijekovi poput Ibuprofena u granulama, koje se otapaju u vodi i konzumiraju kao napitak, djeluju brže. 

Uspješnost ove terapije temelji se na sprečavanju sinteze prostoglandina u sluznici maternice, a zbog toga je terapiju potrebno započeti na dan početka menstruacije i nastaviti sve do prestanka krvarenja, odnosno bolova. Kod iznimno bolnih menstruacija terapija može započeti i dan-dva prije očekivanog početka krvarenja.

Menstrualni bolovi mogu se liječiti i peroralnim hormonskim kontraceptivima koji djeluju na učinkom smanjenje debljine stjenki maternice te sprečavanjem ovulacije smanjuju produkciju prostaglandina u maternici. Pri tom treba imati na umu da ovi lijekovi imaju kontraceptivni učinak te nisu namijenjeni ženama koje planiraju trudnoću.

Postoje i druge metode liječenja i sprečavanja bolnih menstruacija kao što su hormonski intrauterini ulošci poznatiji kao spirale, topli oblozi, modifikacija prehrane, vitamini, različiti biljni pripravci, fizička aktivnost i vježbanje, transkutana električna stimulacija živaca (TENS), kao i neke kirurške tehnike usmjerene na prekidanje ili uništavanje živčanih okončina maternice.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.