Obavijesti

Promo sadržaj

Sve što trebate znati o snorkelingu za početnike!

Sve što trebate znati o snorkelingu za početnike!
3

Želite li ovog ljeta istražiti rijetko viđenu stranu Lijepe naše? Zavirite ispod površine Jadranskog mora i upoznajte podvodni svijet s maskom za ronjenje, disalicom i perajama!

Snorkeling je ime za jednu od najdražih morskih aktivnosti kojoj se veselimo svakog ljeta – površinsko ronjenje. Još se kao mala djeca veselimo ronjenju s maskom i disalicom u plićaku, a tu su i peraje kad naučimo plivati i skupimo hrabrosti da se otisnemo „u duboko more“. Jadranska obala je savršena za snorkeling za sve uzraste avanturista koji žele aktivno provesti svoj odmor jer je podvodna flora i fauna najbogatija upravo uz obalu i na dubinama od svega par metara, taman za ronjenje s disalicom.

To je odlična kombinacija sporta i znatiželje s pregršt zdravstvenih prednosti, no da bi zaista opušteno promatrali morsku divljinu, potrebna vam je odgovarajuća snorkeling oprema koja neće mnogo opteretiti vaš kućni budžet.

Maska, disalica i peraje – „velika trojka“ snorkelinga

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priznajte, ne možete zamisliti popis stvari za odlazak na ljetovanje bez maske za ronjenje, zar ne? Taj je predmet neizostavni dio skoro svake torbe za plažu, bez obzira hoće li masku nositi dijete ili odrasla osoba. To je ujedno i najvažniji dio opreme za snorkeling jer se bez nje ne može gledati pod vodom. Dobra maska je ona koja je ugodna za nošenje, koja ne stišće i žulja kožu lica, ne pušta vodu tijekom ronjenja i ne magli se.

Na tržištu postoje klasični modeli maski koje izgledaju kao naočale, napravljene od jednog ili dva komada stakla spojenih silikonskim dijelom oko nosa i trakom za podešavanje na tjemenu. Doduše, sve su popularnije maske za ronjenje koje obuhvaćaju cijelo lice ronioca, ne samo dio oko očiju. Tako omogućuju pogled od 180° i mogućnost disanja na usta i nos, a da se unutrašnjost maske pritom ne zamagli. Takve maske na svojem samom vrhu već imaju ugrađenu disalicu, dok se kod klasičnih maski ona nalazi odvojeno.

Ta fleksibilna cijev omogućuje roniocu da diše dok pluta na površini, bez potrebe za podizanjem glave. Osim po dužini i promjeru, disalice se razlikuju i po tipu: obična je najosnovniji i najčešći model koju čini samo cijev i usnik, polusuha smanjuje ulazak vode u cijev i omogućava njezin lak izlazak, dok suha u potpunosti onemogućava ulazak vode. Disalice se prodaju zasebno, no sve se češće mogu naći u kompletu s maskama.

Želite li se lakše i brže kretati u vodi, tada razmislite o kupnji peraja. Koliko će one biti djelotvorne, ovisi o njihovoj veličini, tvrdoći i dizajnu. Dugačke i tvrde peraje izgledaju elegantnije, ali traže više snage pri zamahu i zato su prikladnije za snažne i iskusnije ronioce. Za početnika u snorkeling su sasvim dobre kraće i fleksibilnije peraje s kojima ćete se relativno brzo kretati, ali i manje umoriti.

Brinite o sebi dok ronite

Snorkeling je sigurniji od svih ostalih oblika ronjenja, no ipak valja poduzeti sve mjere opreza dok ronite na otvorenom moru. U istraživanje podmorja nikada ne idite sami, pogotovo ako ste početnik. Pažljivo birajte i čuvajte opremu nakon svakog korištenja kako vas već na idućem izletu ne bi ostavila na cjedilu. Naučite savladati paniku ako vas tijekom ronjenja uhvate grčevi ili se nagutate vode. Mislite na svoje zdravlje i ne izlažite svoja leđa jakom suncu, nego se obavezno zaštitite noseći posebne majice koje odbijaju štetne sunčeve zrake. Ne udaljavajte previše od obale te pazite na morske struje i valove koji vas lako mogu odvući prema oštrim stijenama. I zapamtite, podvodni svijet je dozvoljeno gledati, ali ne i dirati – ako se želite okušati u podvodnom ribolovu, znajte da za to morate imati dozvolu.

Ovog ljeta provjerite je li vodeni svijet uistinu onako čaroban i pun života kakvim ga doživljavamo dok gledamo dokumentarce na televiziji. Pronađite u Hervisovoj trgovini ili web shopu odgovarajuću masku s disalicom i peraje te zaronite u čaroban svijet snorkelinga!

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince