Obavijesti

News

Komentari 6

Sve stranke obećaju manje poreze i sve veće plaće...

Sve stranke obećaju manje poreze i sve veće plaće...
3

Kakva treba biti porezna politika Hrvatske? Treba li država oporezovati kapitalnu dobit, smanjiti PDV ili porez na dohodak? Odgovori na ta pitanja...

VIDEO

Hrvatski građani, između ostalih, plaćaju porez na dohodak, prirez, porez na trgovinu nekretninama i porez na dodanu vrijednost ili PDV. SSSH je prije nekoliko godina predložio smanjenje poreza na dohodak, čime bi se povećale plaće. Do danas to pitanje nije riješeno. Mlade ljude koji kupuju prvu nekretninu država je oslobodila plaćanja poreza na promet nekretninama, a svi ostali plaćaju 5% procijenjene vrijednosti nekretnine. Na meti kritičara sve je češće i PDV. Tu je i prirez na dohodak koji porezni obveznici plaćaju različito, ovisno o gradu u kojem žive. Gradovi koji imaju manje od 30.000 stanovnika plaćaju 12%, oni s više od 30.000 stanovnika plaćaju 15%. U Hrvatskoj se ne oporezuje zarada od dionica.

SDP: SVATKO NEKA PLAĆA KOLKO ZARAĐUJE
Svatko mora doprinositi podmirenju zajedničkih potreba u skladu sa svojim mogućnostima. Porez će se plaćati prema ekonomskoj snazi, a svi dohoci (od rada, kapitala i imovine) imati isti tretman. Time će se širiti porezna baza, a porezno opterećenje postojećih obveznika smanjiti. Fiskalnom decentralizacijom povećat će se udio lokalne samouprave u prihodima na više od 20%, a zamjenom komunalnih naknada porezima povećati efikasnost korištenja tog novca.

HDZ: NE ŽELIMO NOVE I VEĆE POREZE
HDZ smatra kako u iduće četiri godine hrvatski građani ne smiju ni pod koju cijenu biti opterećeni novim porezima. Ni na imovinu, ni na štednju, ni na zaradu na dionicama jer je to tržište tek u razvoju. HDZ je 2003. zatekao puno težu financijsku situaciju u državnom proračunu nego što je SDP prikazivao. Unatoč tome HDZ je u skladu s financijskim mogućnostima smanjio dio poreza, a povećao je i neoporezivi dio osobnog dohotka.

HNS: KAZNENI POREZ ZA PREVERANTE
Uz poreznu treba uvesti i imovinsku karticu te u slučajevima disproporcije primijeniti kazneni porez, prisilne naplate ili oduzimanja imovine. Porez na kapitalnu dobit treba uvesti, ali postupno i ne odmah dok financijsko tržište ne naraste i stabilizira se.

HSLS - HSS: VEĆI POREZI NA LUKSUZNA DOBRA
Porezna i fiskalna politika treba poticati rad i ubrzati gospodarski rast. Povećat ćemo fiskalne izdatke u poticanju agrosektora, prerađivačke i izvozne industrije, turizma, poduzetništva, ruralnog i regionalnog razvoja. Smanjit ćemo porez na plaće i stvoriti konkurentnu cijenu rada, poticati ponovno investiranje iz ostvarene dobiti, smanjiti poreze za “green field” investicije i otvorenje novih radnih mjesta, povećati poreze na potrošnju luksuznih dobara.

HSP: MANI POREZI ZA DOMAĆE PODUZETNIKE
HSP se zalaže za pravednu i transparentnu poreznu politiku kroz smanjenje poreznih opterećenja domaćih poduzetnika radi porasta konkurentnosti njihovih proizvoda i usluga u tržišnoj utakmici sa stranom konkurencijom. Promjene u sustavu poreza na dohodak, PDV-a i poreza na dobit s ciljem postizanja ravnomjernije i pravednije raspodjele poreznog tereta. Jačat ćemo mirno rješavanje financijskih sporova u kojima je država jedna od strana u postupku.

HSU: 'NE' POREZU NA KAPITALNU DOBIT
Porezna politika mora biti stimulativna za nova ulaganja, a to znači i otvorenje novih radnih mjesta. Protiv smo uvođenja poreza na kapitalnu dobit za sve tzv. male dioničare. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21