Obavijesti

News

Komentari 27

Šveđanke rodile sinove: Majke im poklonile svoje maternice

Šveđanke rodile sinove: Majke im poklonile svoje maternice
1

Dječaci, koji su se rodili prije mjesec dana, zdravi su i dobro napreduju. Liječnici vjeruju da će transplantacija maternice uskoro pomoći svim ženama koje žele bebu

VIDEO

Dvije Šveđanke postale su prve žene u svijetu koje su rodile zahvaljujući doniranoj maternici i to onoj majčinoj. Obje su prije mjesec dana rodile dječake koji su zdravi i dobro se razvijaju. Jedna je majka 29-godišnjakinja koja se rodila bez maternice. Njen sinčić pri rođenju je težio 2494 grama. Druga novopečena majka ima 34 godine, a maternicu su joj zbog raka izvadili u 20-ima. Njen je sin rođen sa 2693 grama. Obje bebe rođene su carskim rezom mjesec dana prije termina. 

Henrik Hagberg, engleski liječnik koji je bio na prvom porođaju, pohvalio je hrabre bake dječačića koje su morale na histerektomiju da bi pomogle kćerima. 

- To je nevjerojatan dar, nešto najbolje što možete učiniti za svoju kćer, kazao je. 

Liječnici su u Švedskoj transplantaciju obavili na devet žena od čega ih je sedam bilo uspješno. Tri su već rodile, a četiri su još trudne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prva beba koja je rođena iz transplantirane maternice je dječačić Vincent koji se rodio u rujnu zahvaljujući uspjehu Sveučilišta u Gothenburgu. Njegovoj mami maternicu je donirala žena koja joj nije u rodu. Roditelji su ga nazvali Vincent, što znači 'pobjednik', u znak žrtve koje je njegova mama prošla da ga dobije.

Švedsku praksu do ljeta planira preuzeti i Velika Britanija, no za razliku od Šveđana, oni žele presađivati maternice preminulih pacijentica ili onih u vegetativnom stanju. 

Bez obzira na donoricu, vjeruje se da će ova operacija pomoći ženama rođenim bez maternice, onima kojima je odstranjena iz zdravstvenih razloga te ženama koje su imale više spontanih i ne mogu zatrudnjeti. Transplantacija bi im svima mogla omogućiti da imaju biološko dijete i da istovremeno uživaju u trudnoći. 

Operacija je za uvježbani tim prilično jednostavna, piše Daily Mail, dok je najveća neizvjesnost vezana za pitanje koliko dobro će novi organ podnijeti trudnoću. Postoji rizik od komplikacija, pobačaja i preuranjenih trudova.

Prof.dr. Velimir Šimunić, stručnjak za humanu reprodukciju u Petrovoj bolnici u Zagrebu nedavno je kazao da misli da će i Hrvatska prihvatiti zahvat čim bude siguran i dovoljno istražen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a