Obavijesti

News

Komentari 48

Svećenik je ubio časnu? 'Vidiš što bude onima koji propjevaju'

Svećenik je ubio časnu? 'Vidiš što bude onima koji propjevaju'

Redatelj kontroverznog dokumentarca Ryan White vjeruje da vlast i crkvene institucije kriju istinu o smrti sestre već 45 godina. U svom je filmu to odlučio razotkriti...

VIDEO

Joseph Maskell 1994. je došao u Irsku iz SAD-a gdje se spremalo njegovo uhićenje zbog zlostavljanja djece. Sestra Catherine Ann Cesnik pak umrla je 1969. godine u Baltimoreu gdje je i Maskell živio i radio prije bijega u Irsku.

Sve do svjedočenja bivše Maskellove učenice o zlostavljanju početkom 90-ih, nitko nije pričao o sumnjivoj smrti sestre Catherine, piše irski Mirror.

Film Čuvari premijerno će se prikazati ovaj tjedan, a redatelj Ryan White smatra kako su i vlasti i religiozne institucije krile ovaj zločin 45 godina. Pa čak i nakon što su se počeli javljati svjedoci početkom 90-ih godina ništa se nije pokrenulo po tom pitanju. Samo pomisao na to da je Maskell, koji je pobjegao od uhićenja u SAD-u zbog zlostavljanja djece, imao mogućnost biti u blizini djece u Irskoj je tragična, kazao je White.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

White vjeruje da je sestra Catherine ubijena kako bi je se ušutkalo jer se žalila zbog zlostavljanja u baltimorskoj srednjoj školi u kojoj je radila s Maskellom. No, njezino ubojstvo je predmetom istraživanja postalo tek 1990. kada se jedna učenica požalila na zlostavljanje od strane Maskella. Ubrzo se javila i nekolicina drugih s pritužbama za seksualno i psihičko zlostavljanje. Maskell je nakon toga otputovao u Irsku.

Kako redatelj White tvrdi da je cijeli slučaj godinama bio zataškavan, uzima se u obzir i autentičnost sporednih dijelova sedmodijelnog dokumentarca. U traileru se naime nalazi prizor u kojem žena koja je pohađala baltimorsku srednju školu govori kako je Maskell odveo na mjesto gdje se nalazilo tijelo sestre Catherine i rekao: 'Vidiš što se događa s ljudima koji propjevaju'.

Povezano s Whiteovim istraživanjem ili ne, policija je u Baltimoreu nedavno ponovo otvorila slučaj smrti časne sestre. Kako piše CNN, u veljači je pokrenuta ekshumacija svećenikova tijeka kako bi se napravile DNK pretrage. Rezultati se još čekaju.

I u Irskoj je radio i djelovao u svećeničkoj odori

Maskell je 1994. otputovao u Irsku. Svećenika zakon tada još nije priječio da napusti SAD, no u službenim spisima nije bilo ni riječi o njegovu eventualnom premještaju. Zato su postojali zapisi o njegovu radu u Fernskoj biskupiji u Irskoj. U gradu Wexfordu je došao u sukob s biskupom nakon što je bez dopuštenja održao misu. Poslije zabrane u javnosti se svejedno pojavljivao u svećeničkoj odori, a radio je i kao psiholog u privatnoj ustanovi u Wexfordu. 

Navodno je 2001. otputovao nazad u SAD i ubrzo umro, bez da se suočio s optužbama. Baltimorska nadbiskupija prošle je godine isplatila novčane naknade bivšim Maskellovim učenicima. Među žrtvama našlo se njih trinaestero, no, sudeći po materijalima koje White izlaže u dokumentarcu, radi se o više od sto zlostavljanih učenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1