Obavijesti

News

Komentari 66

"Ne putujte na moju misu nego taj novac dajte siromašnima"

"Ne putujte na moju misu nego taj novac dajte siromašnima"
1

Papa Franjo u utorak slavi inauguracijsku misu. Vjernicima iz Argentine je poručio da novac ne troše na skupa putovanja već da novac daju siromašnima

VIDEO

Vatikan je u petak priopćio kako je Papa Franjo nazvao vatikanskog nuncija u Buenos Airesu i zamolio ga da prenese biskupima i vjernicima da nema potrebe za dugim i skupim putovanjem na njegovu inauguracijsku misu sljedeći tjedan. Rekao je i da taj novac daju siromašnima. U utorak se u bazilici Svetog Petra slavi inauguracijska misa kojoj će nazočiti šefovi država i vlada iz cijelog svijeta. Na Trgu sv. Petra se očekuje više stotina tisuća ljudi.

Svećenik kojeg je otela vojna hunta: Pomiren sam s Papom

Francisco Jalics rekao je u priopćenju koje je objavljeno u petak da je pomiren s Papom Franjom. On je jedan od dvojice isusovaca koji su bili oteti za vrijeme vojne hunte 1970.-ih godina prošlog stoljeća. Pojavile su se tvrdnje da je Papa Franjo umiješan u tu otmicu, no on je te tvrdnje oštro demantirao. 

Francisco Jalics i Orlando Yorio oteti su 23. ožujka 1976. i mučeni u zloglasnom zatvoru Ecole de mecanique de la marine. Pušteni su nakon pet mjeseci. 

Argentinski novinar Horacio Verbitsky napisao je u svojoj knjizi kako je Papa Franjo ukinuo zaštitu svećenicima Jalics i Yorio nakon što su odbili da će prestati posjećivati sirotinjske četvrti. Verbitsky tvrdi da je ukidanje zaštite vojnoj hunti omogućilo njihovo uhićenje. Navodno su te tvrdnje Papu Franju koštale izbora za poglavara Crkve 2005. godine. Tada je izabran Benedikt XVI., a Bergoglio (sada Papa Franjo) mu je navodno bio konkurent. 

Papa je pak svojem biografu ispričao kako su svećenici oteti u napadu te da je, čim je saznao za otmicu, odmah počeo djelovati.

- Nisam ih izbacio iz Crkve i nisam htio da ih uhite - rekao je Papa Franjo.

Yorio, na čijim se izjavama bazira knjiga novinara Verbitskyja, je umro 2000. godine, a  Francisco Jalics od konca 1970-ih živi na jugu Njemačke. U priopćenju koje je poslano u petak, Francisco je izjavio:

- Ne mogu ništa reći o ulozi oca Bergoglija u tim događajima. Otišao sam iz Argentine nakon našeg oslobađanja. Poslije smo imali prigodu razgovarati o tim događajima s ocem Bergogliom koji je u međuvremenu postao nadbiskup Buenos Airesa. Zajedno smo slavili svečanu misu i simbolično izmijenili zagrljaje. Miran sam u vezi sa svime što se dogodilo i to poglavlje smatram zatvorenim. Želim Papi Franji Božji blagoslov u ispunjavanju njegova poslanja, piše Huffingtonpost. 

Sveta Stolica je u petak odbacila optužbe da je Papa Franjo bio u dosluhu s argentinskom vojnom huntom, ocijenivši ih "klevetničkim i sramotnim". 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21