Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Svećenik na sudu pokušava istjerati franjevca iz župe

Hercegovina: Don Tomislav tvrdi da mu je fra Martin zauzeo župu. I mjesni biskup dr. Ratko Perić pismeno je naredio fra Martinu da ode

Sanjin Strukić
Foto: Sanjin Strukić
3 komentara

Svećenik Tomislav Ljuban, upravitelj župe sv. Ante Padovanskog sa sjedištem Ploče - Tepčići - Biletići Polje, tužio je razriješenog franjevca Martina Planinića koji mu je, tvrdi, kao bivši redovnik franjevačkog reda Manje braće od 2004. godine zauzeo župnu kuću, crkvu, crkveno dvorište i sporedne prostorije župe u Tepčićima. Don Tomislav više je puta navodno tražio od fra Martina da napusti župu, a u konačnici je to pismeno od njega navodno zatražio i mjesni biskup dr. Ratko Perić. U optužnici koja je pročitana na Općinskom sudu u Mostaru stoji kako je fra Martin time počinio kazneno djelo narušavanja nepovredivosti Kaznenog zakona BiH. Odvjetnici fra Martina odlučili su iznijeti obranu nakon tužiteljstva, a na prvom ročištu nije se pojavio glavni svjedok don Tomislav. Svjedočila su samo dvojica čitlučkih policajaca koji su 7. ožujka 2008. pozvani na intervenciju pred župnu crkvu u Tepčićima. Ante Sivrić rekao je kako su oba svećenika pozvala policiju zbog opasnosti od sukoba vjernika. Uz policajce iz Čitluka, pred Božji hram stigla je i interventna policija iz Mostara. Ipak, sukoba nije bilo. Don Tomislav poveo je Križni put pred 30-40 vjernika, ispričao je Sivrić, a njegovu priču potvrdio je i Ivica Pehar. Pehar je dodao i kako u dva i po sata koliko su pazili na vjernike, nigdje nije vidio fra Martina. Suđenje se nastavlja 29. ožujka. Inače, fra Martina je 2001. godine Sud Rimske crkve isključio iz franjevačkoga reda, no on tvrdi da ga ne mogu deložirati jer je tamo stekao stanarsko pravo. Uz njega stoje i vjernici koji su se oglasili priopćenjem okupljeni oko udruge katoličkih vjernika Hercegovine 'Mir i dobro'. Kažu kako je na njihov zahtjev fra Martin došao u župu 1999. te da je zapravo don Tomislav provalio u crkvu koju su sami gradili, a u koju ni biksup Perić ništa nije uložio.
Inače, Tepčići-Ploče su jedna od osam župa koje su franjevci odbili predati dijecezanskim svećenicima te su zbog toga izbačeni iz reda i kažnjeni od službene Crkve.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message