News

Komentari 400

Svećenik na TV misi govorio o 'sveštenicima opasnih namjera' i kome ne dati glas na izborima

Svećenik na TV misi govorio o  'sveštenicima opasnih namjera' i kome ne dati glas na izborima

Tijekom propovijedi koja je djelomično bila i politički govor, pater Dominik Gerbic govorio je o izborima, 'bradatim sveštenicima' i na kraju mise HTV se morao ispričati i ograditi od njegovih izjava

Nakon mise iz Prozorja kod Dugog Sela koju su jutros prenosili, HTV se morao ograditi izjavom da stavovi patera Dominika Gerbica koji je u propovijedi govorio o izborima i politici, nisu i njihovi stavovi. A pater je tijekom mise govorio i o Alojziju Stepincu, 'bradatim sveštenicima opasnih namjera', ali i o lokalnim izborima'.

Tako je u propovijedi rekao da je Alojzije Stepinac 'dao svoju krv i položio život štiteći svoje stado od komunističke nemani'. Potom je govorio o pojmovima simulakrum i biopolitika. 

Govoreći o biopolitici rekao je da znači organiziranu moć političke strukture da intervenira represijom uređujući život svakog pojedinca.

- Državni aparat ima moć izravno ući u život pojedinaca i regulirati ga. Pa zar to ne živimo svaki dan? Politički aparat je toliko ušao u svaki segment individualnog i zajedničkog života, neprestano smo bombardirani različitim mjerama koje od nas očekuju da ih provodimo. A one su jedna s drugom toliko kontradiktorne. A ipak se od nas očekuje da te kontradiktorne mjere živimo - rekao je.

- Toliko je zločinaca još uvijek među nama, a nisu procesuirani. I onda u jednom trenutku nađu se još i neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera govoriti nama tko su naši sveci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani. Pa vrijeme je, hrvatski narode, da se probudiš! Ti nisi ni nesposoban narod, nisi ni glup narod, ti si jedan veliki narod koji je toliko toga dao povijesti - nastavio je svećenik.

Potom je rekao i da po uzoru na našeg pastira trebaju biti i političari, a ne samo svećenici.

- Jer većina njih kažu da su katolici. A što se događa? Svako naše 'da' i za HDZ, i SDP, i Možemo i svim lijevima, je 'ne' za Hrvatsku! I tu se mora jednom podvući crta. Mi moramo izaći iz privida vjere i ući u stvarnost onoga što se zove Isusom, dobrim pastirom. Oko nekoga se moramo okupiti. A tko bi to bio? Isusova moć traje i danas i ona je uprisutnjena u osobi kardinala Bozanića. Oko njega se trebamo okupiti i duhovno i molitveno - rekao je, prenosi Jutarnji.

Najčitaniji članci