News

Komentari 1

Švedska premijerka ne planira referendum o članstvu u NATO-u

Švedska premijerka ne planira referendum o članstvu u NATO-u

Većina u parlamentu želi pridruživanje Švedske savezu, pa se vladajući socijaldemokrati smatraju najvećom preprekom da se to i ostvari. Oni u Riksdagu imaju 100 od ukupno 349 zastupnika

Švedska vlada ne planira održati referendum ako se parlament odluči za članstvo u NATO-u, rekla je u četvrtak premijerka Magdalena Andersson.

Ruski napad na Ukrajinu primorao je Švedsku i Finsku da razmotre svoje politike vojne neutralnosti kao najbolji način održavanja nacionalne sigurnosti, a obje će zemlje u idućim tjednima odlučiti o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Andersson smatra kako je referendum „loša ideja“.

- Mislim da to nije primjereno pitanje za referendum- rekla je socijaldemokratkinja.

- Postoji puno informacija o nacionalnoj sigurnosti koje su povjerljive, a o takvim važnim pitanjima ne može se odlučivati na referendumu i one se ne mogu staviti na stol.

Švedski parlament trenutno razmatra sigurnosnu politiku, a konačno izvješće očekuje se sredinom svibnja. Socijaldemokrati premijerke istovremeno odlučuju hoće li odustati od svojih prigovora članstvu u NATO-u.

Većina u parlamentu želi pridruživanje Švedske savezu, pa se vladajući socijaldemokrati smatraju najvećom preprekom da se to i ostvari. Oni u Riksdagu imaju 100 od ukupno 349 zastupnika.

Čelnik Umjerenih, najveće oporbene stranke, također odbacuje ideju referenduma.

- Birači nisu naivni oko Rusije- rekao je Ulf Kristersson za novine Aftonbladet ranije ovaj tjedan, u raspravi s čelnicom Lijeve stranke Nooshi Dadgostar.

- Vrlo je jasno da su švedski birači shvatili što se dogodilo 24. veljače te su donijeli svoje zaključke.

Dadgostar, čija se stranka protivi članstvu u NATO-u, rekla je za iste novine da bi Šveđani trebali odlučivati o tome na biralištima.

- Ovo mora ići pred birače, mora postojati vrlo snažna demokratska podrška tom pitanju- naglasila je.

Švedsku u rujnu čekaju parlamentarni izbori. Anketa koju je 20. travnja objavila agencija Demoskop pokazala je da 57 posto Šveđana podržava članstvo u NATO-u, što je rast s 51 posto koliko ih je bilo u ožujku.