Obavijesti

News

Komentari 10

Švedski turisti svog kralja i kraljicu prvi put vidjeli u Zadru

Švedski turisti svog kralja i kraljicu prvi put vidjeli u Zadru
27

Ja sam iz Stockholma i prvi put u životu uživo vidim svog kralja i kraljicu, rekla je švedska turistica Lina. Švedski kraljevski par u službenom je posjetu Hrvatskoj

VIDEO

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia u posjeti su Zadru. Oko 10.30 sati prošetali su zadarskom rivom uz instalacije Morske orgulje i Pozdrav suncu, a među mnogima koji su došli vidjeti kraljevski par našlo se i dvoje švedskih turista.

- Ja sam iz Stockholma i prvi put u životu uživo vidim svog kralja i kraljicu. Moj suprug je prometni policajac pa je kralja uspio nekoliko puta vidjeti  - rekla je švedska turistica, a njen suprug Samuel nam je rekao da vjeruje da je kraljevski par došao u Zadar iz istog razloga kao oni.

- Hrvatska i Zadar su prekrasni - rekao je ovaj turist iz Švedske.

U pratnji kraljevskog para je i savjetnica švedskoga premijera za vanjsku politiku, koja je inače podrijetlom iz Hrvatske, Diana Madunic.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tata mi je iz Ciste Provo pokraj Imotskoga, a mama iz Galovca pokraj Zadra. Upoznali su se u Švedskoj, gdje sam rođena. Svake godine dolazim u Hrvatsku, u posjet rodbini i na godišnji odmor, a u Švedskoj se osjećam kao Šveđanka jer je to zemlja koja pruža svim svojim građanima jednake mogućnosti pa sam tako i ja zahvaljujući svojim kvalifikacijama, a ne nekakvim vezama, došla u ured premijera - rekla je Diana Madunic. 

U Muzeju antičkoga stakla kraljici su darovali ručno izrađenu ogrlicu od stakla koju je samo za nju napravila puhačica stakla Antonia Gospić. Kralj je dobio staklenu bocu s maslinovim uljem te još jednu staklenu bocu, repliku iz antičkog doba. 

Posjet završili u vinariji

Švedski kraljevski par posjet Hrvatskoj i Zadarskoj županiji završio je u vinariji Šime Škaulja gdje su se zanimali za ekološku proizvodnju vina nagrađenih i nedavno u Londonu.

- Naravno da sam presretan da je kraljevski protokol izabrao upravo našu vinariju gdje smo im ponudili naša vrhunska vina, sir i pršut te maslinovo ulje. Naravno da su sa sobom ponijeli i paket naših proizvoda ali ih je i zanimalo kada će se naša vina naći na švedskom tržištu -  rekao je Šime Škaulj dodajući da će na svoju kuću staviti i spomen ploču da se zna da su tu bili kralj i kraljica. 

Kraljevski par uživao je i u pjesmi KUD-a Nadin, a zadržali su se više od sat vremena. 

Budući da Šimina majka Krstina (87) ima veliko potomstvo to je oduševilo posebno kraljicu koja je baka jednom unučetu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.