Obavijesti

News

Komentari 6

Švercali oružje iz SAD-a: Digli su optužnicu protiv šestorice

Okrivljenici su se povezali s više nepoznatih osoba na području SAD-a, nakon čega je M. R. Preko interneta iz SAD-a u više navrata dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje

VIDEO

Uskok je u ponedjeljak, nakon provedene istrage, pred splitskim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana te jednog hrvatskog i nizozemskog državljanina zbog udruživanje u zločinačko udruženje za krijumčarenje vatrenog oružja namijenjenog za prodaju na ilegalnom hrvatskom tržištu.

Optužnice su podignute protiv hrvatskih državljana M. R. (43), K. P. (64), J. O. (60), G. P. (35) i I. M. (57) te hrvatskog i nizozemskog državljanina M. Š. (32), priopćio je Uskok dodajući kako se optuženi terete i za zlouporabu položaja i ovlasti te za poticanje.

Optužnicom se M. R., K. P., G. P. i I. M. stavlja na teret da su se od početka 2018. do studenog iste godine na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba povezali u zajedničko djelovanje radi stjecanja velike nepripadne imovinske koristi kontinuiranom kupovinom većih količina vatrenog oružja i dijelova oružja iz Sjedinjenih Američkih Država i njegove prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske.

Okrivljenici su se povezali s više nepoznatih osoba na području SAD-a, nakon čega je M. R. Preko interneta iz SAD-a u više navrata dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje. Isporučitelj je naručeno oružje lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke i potom pošiljke slao na adresu  M. R., kao i na izmišljeno ime na njegovoj adresi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvookrivljeni je o isporuci paketa izvještavao J. O., koji je kao otpremnik pošte carinjenja Zagreb potom izvještavao carinika Graničnog carinskog ureda Zračna luka i pošta, a koji je pakete s oružjem prema uputama trećeokrivljenog stavljao u redovni poštanski promet. Time je u više navrata omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Pakete je potom preuzimao M. R., dok je K. P. sklapao dijelove pištolja koje su zatim prodavali G. P. i I. M. koji su ih kupovali radi daljnje prodaje.  Pored toga, K. P. je u obiteljskoj kući neovlašteno držao 45 pištolja i revolvera različitih marki, 28 raznih pušaka, dvije strojnice, pet automatskih pušaka, poluautomatsku pušku, 11 prigušivača, 162 komada sastavnih i rezervnih dijelova, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva, 1.017 inicijalnih kapisli za streljivo i pet kilograma baruta te veliku količinu novca.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika, stoji u priopćenju Uskoka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.