News

Komentari 1

Sveta Stolica zasad neće priznati neovisno Kosovo

Sveta Stolica zasad neće priznati neovisno Kosovo

Kosovski premijer Hashim Thaci pozvao je Srbe da se uključe u normalan život u novopriznatoj državi jer je to njihovo građansko pravo

- Neovisno Kosovo skrbit će o svim svojim građanima jednako, a Srbe ćemo, usprkos njihovu protivljenju, nastaviti pozivati da se uključe u normalan život jer je to njihovo pravo, ali obveza kao građana Repubulike Kosovo - dodao je Thaci u posebnom intervjuu koji je dao Hrvatskom radiju. Rekao je kako vjeruje da će i Hrvatska uskoro priznati Kosovo.
Vatikan je u utorak pozvao političare u Srbiji i Kosovu da budu razboriti te da traže odlučna rješenja.
- Sveta Stolica poziva odgovorne političare u Srbiji i na Kosovu da budu oprezni i traže odlučna i djelotvorna rješenja kako bi se izbjegle ekstremističke reakcije i nasilnička zastranjenja te već sada stvorili preduvjeti za budućnost u kojoj će prevladati međusobno poštovanje, pomirenje i suradnja - rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Lombardi.
Zasad u Vatikanu nisu poduzeli nikakve korake za priznavanje Kosova i uspostavu diplomatskih odnosa.
Najmlađu državu u Europi dosad su priznali Turska, Italija, Velika Britanija, Francuska, SAD, Afganistan, Kanada, Australija, Tajvan i Senegal. Zbog toga Srbija je zatražila žurno povlačenje svojih veleposlanika, a tamošnjim vladama uputila je prosvjedne note.


Za sada, dakle, u Vatikanu nisu poduzete nikakvi koraci za priznavanje Kosova i uspostavu diplomatskih odnosa. ’U ovom trenutku’, rekao je Lombardi, ’Sveta Stolica osjeća prije svega odgovornost svog moralnog i duhovnog poslanja, koje se odnosi na mir i dobar poredak u odnosima među narodima’. (HKR/IKA)

Najčitaniji članci