Obavijesti

News

Komentari 48

Senzacija iz Vodnjana: Nađenu lubanju sveca štuju svi lovci...

Senzacija iz Vodnjana: Nađenu lubanju sveca štuju svi lovci...
1

O tome kako je Hubert postao svetac postoje dvije legende, po njemu je nazvana jedna pasmina pasa, a jedan od najpoznatijih brendova pića po njemu je nazvao svoje najpopularnije piće

VIDEO

Pronalazak lubanje Svetog Huberta u Vodnjanu senzacionalno je otkriće i za ovu vrijednu relikviju je već predložena inicijativa da Hrvatski lovački savez za nju napravi poseban relikvijar, kako bi je mogli dolaziti štovati lovci iz cijelog svijeta.

Riječ je naime o svjetskom raritetu, a Sveti Hubert je zaštitnik lovaca, te je po njemu nazvana jedna pasmina pasa – pas sv. Huberta.

O Svetom Hubertu postoje dvije legende.

Po prvoj legendi Sveti Hubert se rodio sredinom 7. stoljeća kao sin Bertrama od Aktivanije te je živio na dvoru franačkog kralja Ditriha III, a kasnije na dvoru svog ujaka Pepina od Heristula. Jednog dana, pretpostavlja se na Veliki petak, Hubert je lovio u šumama Ardena gdje mu se ukazao jelen među čijim je rogovima bilo ukazanje Kristova lika, odnosno raspelo. 

Istodobno s neba začuo se glas koji mu je naložio da ode u Liege (Luttich) do biskupa Lamberta, koji je kasnije proglašen svecem. On ga je poslao Papi u Rim. U to doba Papi se javio anđeo s viješću da je biskup Lambert ubijen, a kao znak predao mu je njegov biskupski štap s nalogom da mu za nasljednika imenuje onog pustinjaka kojeg je našao na grobu sveca.

U Hrvatskoj našli kopiju platna u kojem je bilo Isusovo tijelo!
U Hrvatskoj našli kopiju platna u kojem je bilo Isusovo tijelo!

Taj pustinjak je bio Sv. Hubert koji je od Pape dobio i zlatni ključ kojim je liječio bjesnoću. Isto tako je njegova biskupska štola imala moć da liječi od bjesnoće, čak i poslije njegove smrti.

Mrtvo Hubertovo tijelo prenijeto je iz Liegea u opatiju Andin koja se kasnije prozvala Sv.Hubertus. Tijekom reformatorskih ratova, tu su opatiju opljačkali šest puta, a pri tome je nestalo i tijelo Sv.Huberta. Navodno su ga časni oci prenijeli u šumu i tamo na skrovitom mjestu zakopali.

Po drugoj legendi Hubert je postao svetac i zaštitnik lovaca na drugačiji način.

98 godina poslije njegove smrti, 3. studenog izvađeno je njegovo tijelo iz dotadašnjeg počivališta u Liegeu i preneseno u opatiju Andin. Prigodom iskapanja ustanovljeno je da je tijelo ostalo potpuno netaknuto i sačuvano. Baš za vrijeme prijenosa kroz ardenske šume, u njima je lovio kralj Ludvig

Kad je vidio pogrebnu povorku sa svojom pratnjom se bacio na koljena, a kad je sprovod mimo njih prošao, priključili su se povorci, kao da ih je nešto na to natjeralo. Od tog trenutka mjesto Arden (kasnije St. Hubertus) postalo je mjesto hodočašća za tisuće pustinjaka i lovaca koji su opatiji nosili desetinu od ulovljene i odstrijeljene divljači. 

Lovci koji radi udaljenosti nisu mogli donositi divljač sjećali su se svog zaštitnika tako da su na dan prijenosa njegova tijela polazili u lov, a kod zajedničkog stola slavili njegovu uspomenu. Opatija St. Hubertus stajala je pod zaštitom francuskih kraljeva kojima su morali opati svake godine donijeti sedam hrtova i jednog sokola. 

Donosiocu je bio predan dar od 100 talira u korist crkve St. Hubertus. Kada je započelo hodočašće grobu sv.Huberta, nastala je i legenda da je svetac u svojoj mladosti bio strastven lovac.

Inače, njegov lik i djelo bili su inspiracija za logo popularnog pića Jägermeister. Ovaj poznati liker ima lovačku prošlost, jer ga je stvorio strastveni sportaš i lovac, a ime Jägermeister se prevodi kao "gospodar lovaca".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa