Obavijesti

News

Komentari 15

Svi su pratili spašavanje male Fride, ali ona uopće ne postoji?

Svi su pratili spašavanje male Fride, ali ona uopće ne postoji?
25

MEKSIKO Neizvjesnu sudbinu misteriozne djevojčice Fride Sofije (12)  koju je ostala zarobljena pod ruševinama škole srušene u razornom potresu pratio je cijeli svijet

VIDEO

Nade u pronalazak novih preživjelih smanjuju se u Ciudad de Mexicu, tri dana nakon potresa u kojem je poginulo gotovo 300 osoba među kojima 20 djece u jednoj školi, dok su spasioci pri kraju snaga.

Vlasti su ugasile ono malo nade koja je držala zemlju u neizvjesnosti kao i medije iz čitavog svijeta. Ispod ruševina škole Enrique Rebsamen nisu pronađeni preživjeli.

"Sigurni smo da su sva djeca ili nažalost mrtva ili u bolnicama ili kod kuće", izjavio je medijima ministar mornarice Angel Sarmiento. U urušavanju te privatne školske institucije dvadesetak učenika u dobi od sedam do 13 godina kao i šest odraslih osoba poginulo je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:41

Misteriozna 'Frida Sofia' uopće ne postoji

Neizvjesnu sudbinu misteriozne djevojčice Fride Sofije (12) koja je navodno ostala zarobljena pod ruševinama škole srušene u razornom potresu pratio je cijeli Meksiko, ali i ostatak svijeta.  No priča je dobila neočekivani obrat nakon što su lokalne vlasti kazale kako ne mogu potvrditi identitet djevojčice pod tim imenom, javlja Los Angeles Times.

Tiskani mediji i meksička televizija Televisa javljali su danima da su spasioci nakon razorna potresa maginute 7,1 po Richteru uspjeli uspostaviti komunikaciju s djevojčicom, koja im je rekla kako su u blizini još dva učenika, ali nije znala reći jesu li živi. Spasioci, tvrdili su mediji, kazali su kako su vidjeli njezinu ruku da izviruje iz ruševina i na pitanje je li živa, micala je prstima. 

U četvrtak popodne meksička je mornarica, čiji su spasioci bili zaduženi za tu lokaciju, objavila da nema nikakvih znakova da pod ruševinama trokatnice u kojoj je bila škola još ima živih.

 

"Sva djeca su na broju, ili, nažalost, mrtva ili sigurna u svojim domovima", rekao je državni podtajnik za mornaricu Angel Enrique Sarmiento, dodajući da vlada nikad nije niti imala saznanja o djevojčici koja je navodno živa zarobljena pod ruševinama. 

 

Naime, ispostavilo kako školu nikada nije pohađala djevojčica koja se tako zove, a jedina djevojčica s imenom Frida iz te škole nalazi se doma, sa svojom obitelji, neozlijeđena. Također, tajnik u ministarstvu obrazovanja u četvrtak je rekao kako nisu uspjeli locirati roditelje niti rodbinu zarobljene djevojčice. 

Zbunjujuća priča o Fridi dobila je nekoliko sati kasnije još čudniji zaplet. Sarmiento se ponovo pojavio pred kamerama i kazao da je ipak "mornarica distribuirala izvješća o djevojčici pod ruševinama temeljena na svjedočanstvima spasilaca" i time proturječio vlastitoj ranijoj izjavi. Nije ponudio nikakvo objašnjenje za svoje kontradiktorne izjave, ali se ispričao.

- Ispričavam se Meksikancima što sam ranije rekao da mornarica nije imala nikakva saznanja o maloljetnici koja je preživjela tragediju.

Sarmiento je rekao da je iz ruševina izvučeno nekoliko mrtvih tijela i da su možda njihovi prsti bili ti za koje su spasioci mislili da se miču. Zanijekao je da su mornarica ili on osobno htjeli zavarati javnost. 

Televisa je jedina imala pristup lokaciji srušene škole, a svi ostali mediji, uključujući inozemne, prenosili su priču o djevojčici vjerujući da je istinita. 

Informacija da Frida Sofia zapravo ne postoji u Meksiku je izazvala bijes. Na twitteru je odmah postavljen hashtag "Fake News", a korisnici se žale kako je medijska pažnja na ovaj slučaj odvukla pozornost sa stvarnih akcija spašavanja na drugim lokacijama.

- Ovo je tipično za meksičku politiku, nevjerojatno, rekao je slobodni novinar Edgar Felix, koji je proveo više od 30 sati bez sna promatrajući napore spasilaca iz školskog dvorišta.

- Ovo je bio samo spektakl za medije. Trebali su nam ranije reći da je ovo bilo lažno, kazao je za Washington Post.

Mnogi se još smatraju nestalima, ali vrijeme im ističe

U Ciudad de Mexicu, metropoli s 20 milijuna stanovnika, više desetaka osoba smatra se nestalima, a njihovi bližnji nadaju se da će ih se pronaći žive pod četrdesetak urušenih zgrada u glavnom gradu, po gradonačelniku Miguelu Angelu Manceri.

A vrijeme leti prije kobnih 72 sata. Nakon njih stručnjaci se slažu kako je malo izgleda da se pronađu preživjeli.

Po najnovijim podacima lokalnih i nacionalnih vlasti pobrojano je 272 mrtve osobe: 137 u Ciudad de Mexicu, 73 u državi Morelos, 43 u Puebli, 13 u državi Mexico, pet u Guerreru, jedan u Oaxaci. Među poginulima su po jedan Tajvanac, Panamka i Španjolac.

Nekoliko zemalja, među kojima Izrael, Čile i Salvador, Španjolska i Kolumbija najavile su slanje pojačanja za operacije potrage i spašavanja.

Pogledajte kako 'zemlja diše'

Prirodne katastrofe često otkriju neobične i zadivljujuće geološke pojave. Tako su prolaznici u Meksiku, nakon što ga je pogodio razorni potres jačine 7,1 po Richteru, mogli vidjeti kako 'zemlja doslovno diše'. Na snimci se može vidjeti kako se razoreni asfalt uzdiše i spušta, dok uspaničeni građani jure niz cestu spašavajući živote.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.