Obavijesti

News

Komentari 69

Svi su živi i zdravi: Duškova ovca je ojanjila čak pet janjića

Svi su živi i zdravi: Duškova ovca je ojanjila čak pet janjića
4

Dalj: Duško Tišma odlučio se na uvoz ruske ovce jer je po mnogo čemu kvalitetnija i otpornija od uobičajene domaće ovce. Osim toga, obično daje i veći broj janjića

VIDEO

Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Duška Tišme iz Dalja jedno je od većih koje se bavi uzgojem ovaca u Istočnoj Slavoniji. Na ispaši svakoga dana ima oko 300 komada običnih ovaca, a u toru u selu drži oko 80-tak ruskih ovaca Romanovski. Radi se o iznimno kvalitetnoj i skupoj ovci koja je nekada bila zastupljena u Slavoniji, no posljednjih godina gotovo da je iščezla. 

Upravo stoga, Tišma se odlučio na uvoz ove vrste koja je, po mnogo čemu, puno kvalitetnija i otpornija od uobičajene domaće ovce. Ruska ovca specifična je i po tome što obično ima veći broj janjića, a prije desetak dana Duško je od jedne ovce dobio petorke. 

'Petorke su i kod njih rijetke'

- Ovčarstvom se bavim već oko pet godina, a unazad godinu i pol imam te ruske ovce koje sam uvezao iz Češke. Ovca romanovska se obično janji dva puta godišnje i ova koja se sada ojanjila već je imala četvorke. One bez problema podnesu gravidnost i svi janjići budu živi i zdravi. Vrlo su otporni. No, petorke su čak i kod ove vrste vrlo rijetke - kaže Duško koji ovce uzgaja uglavnom za rasplod, za prodaju, a nešto i za izvoz.

3.500 kuna po komadu

Petero malih janjića sada ipak malo bolje pazi, da svi podjednako jedu i da ih mama ovca ne zanemari. Sa malenim janjićima igraju se i Duškove kćerkice.

 - Od ruske ovce najzanimljiviji su mi ovnovi. Njih prodajem za 3-3.500 kuna po komadu jer su odlični za rasplod. Sve što uzgojim, prodam, jer su jako traženi sada. Kad uspijem, ovce prodajem i u Tursku, jer imamo potreban certifikat za izvoz - dodaje Duško čija obitelj u Dalju već godinama solidno živi od ovčarstva. 

Ovce na ispaši čuva im čoban, nekoliko sati dnevno, a za ostalo se pobrine Duško koji također obrađuje i zemlju kako bi ovcama osigurao hranu iz svog uzgoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca