Obavijesti

News

Komentari 8

Švicarska će prva zabraniti testiranje na životinjama?

Švicarska će prva zabraniti testiranje na životinjama?

Kampanja koja želi okončati sve eksperimente na miševima, štakorima i drugim životinjama prikupila je dovoljno potpisa za organiziranje glasovanja prema švicarskom sustavu izravne demokracije

VIDEO

Birači u Švicarskoj odlučit će u nedjelju hoće li postati prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama na referendumu, na kojem će također razmotriti pooštravanje kontrole reklamiranja cigareta.

Kampanja koja želi okončati sve eksperimente na miševima, štakorima i drugim životinjama prikupila je dovoljno potpisa za organiziranje glasovanja prema švicarskom sustavu izravne demokracije, nailazeći na snažno protivljenje ogromnog farmaceutskog sektora u zemlji.

Švicarci će od 2022. moći lako pravno promijeniti spol bez hormonske terapije i dijagnoza
Švicarci će od 2022. moći lako pravno promijeniti spol bez hormonske terapije i dijagnoza

Industrija, koja uključuje farmaceutske gigante Roche i Novartis, kaže da su takva istraživanja potrebna za razvoj novih lijekova.

Pobornici zabrane testiranja na životinjama, za koje vladini podaci pokazuju da je uzrokovalo uginuće više od 500.000 životinja u švicarskim laboratorijima samo u 2020. godini, kažu da je praksa etički pogrešna i nepotrebna.

Najnovija anketa javnog mnijenja pokazala je da se 68 posto ispitanika protivilo predloženoj zabrani, sugerirajući da je malo vjerojatno da će biti odobrena.

No zato će vjerojatno će proći prijedlog o daljnjem ograničavanju reklamiranja duhana, budući da je 63 posto ispitanika za tu mjeru.Kampanja protiv duhana, kojoj je potrebna potpora većine kantona i birača da bi prošla, želi proširiti trenutne granice oglašavanja na reklame gdje god ih mladi mogu vidjeti.To bi uključivalo zabranu reklamiranja u novinama, kinima, internetu, na sportskim i drugim događanjima i na jumbo plakatima.

U Švicarsku će se u dvije godine iseliti 40 do 60 tisuća Hrvata
U Švicarsku će se u dvije godine iseliti 40 do 60 tisuća Hrvata

U nedjelju se u Švicarskoj također odlučuje o vladinom prijedlogu za ukidanje poreza od 1 posto na vlasnički kapital tvrtke, mjera za koju se kaže da bi smanjila troškove ulaganja i podržala gospodarski rast.Protivnici kažu da bi ukidanje poreza, kojim se prikuplja oko 250 milijuna švicarskih franaka (270 milijuna dolara) godišnje, koristilo uglavnom velikim tvrtkama, a pojedinačni porezni obveznici bi trebali nadoknaditi manjak.

Financijska potpora švicarskim medijima posljednje je pitanje koje će birači razmatrati u nedjelju, a vlada želi spriječiti zatvaranje više lokalnih novina i radijskih postaja dodjeljivanjem paketa pomoći od 151 milijun franaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk