Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
50 komentara

Švicarske oštre mjere: I Hrvati će ostati bez socijalne pomoći

Švicarske vlasti objasnile su da su izmjene potrebne zbog nejasnoća po pitanju prava na socijalnu pomoć i boravište. Imigranti čine četvrtinu stanovništva zemlje

Pixsell
Foto: Pixsell
50 komentara

Švicarska ukida socijalnu pomoć za građane EU, priopćio je švicarski Savezni ured za migraciju. Odluka se odnosi na hrvatske državljane, kao i građane Islanda, Lihtenštajna i Norveške koji dođu u zemlju tražeći posao.

Oni koji imaju švicarsku boravišnu dozvolu, ali su nezaposleni 12 mjeseci ili više također će izgubiti dozvolu nakon provedenih pet godina u zemlji. 

Švicarske vlasti su u priopćenju objasnile da su promjene bile potrebne 'zbog nedostatka jasnoće po pitanju prava na socijalnu pomoć i boravište', piše The Local.

Imigranti čine četvrtinu stanovništva

Podaci pokazuju da je socijalnu pomoć prošle godine primalo 2,2 posto švicarskih građana i 3,1 posto građana EU-a koji žive u toj zemlji. Stranci su činili gotovo četvrtinu ukupnog broja stanovnika u Švicarskoj, kojih je osam milijuna, prošle godine - 3,3 posto više nego 2012. Najveći broj imigranata dolazi iz Portugala, Njemačke, Italije i Francuske.

U Švicarskoj će se uskoro održati referendum o kontroverznom planu desničarskih populista da se ponovno uvedu imigracijske kvote za građane EU koje su odbačene 2007. Desničari tvrde da zbog masovnog useljavanja dolazi do smanjenja plaća lokalnog stanovništva, rasta cijena nekretnina i zemljišta te preopterećenosti  zdravstvenog, obrazovnog i prometnog sustava.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message