Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

'Svim aktivnostima omogućili smo kvalitetan život građana'

Premijer smatra da su u godišnjem izvješću o radu Vlade uspjeli pokazati najvažnija postignuća. Podsjetio da je u Saboru jučer, kao neutemeljen i neosnovan, Vlada odbila oporbeni prijedlog za opoziv ministra zdravstva.

Na sjednici Vlade raspravljalo se među ostalim o izmjenama Zakona o cestama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
59 komentara

Nakon što je jučer objavio namjeru povećanja plaća za sve državne i javne službenike očekivalo se da će se premijer Andrej Plenković kratko osvrnuti na to u svom uvodnom obraćanju na početku sjednice Vlade. No tu temu nije ni spomenuo. Osvrnuo se tek kratko na jučerašnje rasprave u Saboru. Zahvalio je ministrima na doprinosu godišnjem izvješću o radu Vlade. 

- Mislim da smo u ovom sintetiziranom obliku uspjeli pokazati najvažnija postignuća zakonskih, reformskih i svih aktivnosti, koje su, uvjeren sam unaprijedile Hrvatsku i omogućile kvalitetan život naši sugrađanima, u ovog godini, a osobito kad se osvrnemo na posljednje tri godine mandata - kazao je. 

Napomenuo je da je Vlada odbila sve navode oporbe za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića kao neosnovane i neutemeljene. Osvrnuo se i na dijalog s HBK napominjući da je nedavni razgovor u Banskim dvorima bio konstruktivan i protekao u razmjeni mišljenja o unaprjeđenju odnosa između države i Katoličke crkve.   

Sjednica Vlade trajala je 25 minuta, a premijer putuje za Bruxelles, gdje već iza podneva mora biti na sastanku EPP-a, a kasnije i na sjednici Europskog vijeća. 

U Sabor su upućene izmjene Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju.

- Cilj izmjena zakona je ubrzati sustav izdavana dozvola, smanjiti birokraciju i rasteretiti gospodarstvo od nepotrebnih nameta. Predloženim zakonima se smanjuju administrativne barijere u obavljanju poslova i djelatnosti u prostornom uređenju, odnosno administrativno se rasterećuju zanimanja inženjera gradilišta i voditelja radova - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Vlada je uputila i humanitarnu pomoć Mozambiku, Iranu i Jemen. Iranu putem Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatska donira 25.000 dolara, Jemen će putem UNICEF-a dobiti 50.000 dolara, dok će Mozambik kroz Svjetski program za hranu dobiti 25.000 dolara.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i dalje će ostati u Zagrebtoweru nakon što je Vlada prihvatila odluku o nastavku zakupa prostora u tom neboderu i to sve do 2024.

- Predmet ovog ugovora je zakup bruto površine od 5.430 kvadrata zajedno s 51 parkirnim mjestom na novih 5 godina. Ukupna petogodišnja obveza za zakup i održavanje iznosi 45,6 milijuna kuna s PDV-om - izvijestio je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

No zakup će se produljiti i Fondu za zaštitu okoliša.

- U ovom slučaju radi se o zakupu 4.668 kvadrata i 49 parkirnih mjesta. Obveza za petogodišnje razdoblje iznosi 38,7 milijuna kuna s PDV-om - kazao je ministar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message