Obavijesti

News

Komentari 87

Ježić: Pet milijuna eura mi je smetalo pa sam sve prijavio

Ježić: Pet milijuna eura mi je smetalo pa sam sve prijavio
6

Robert Ježić rekao je kako je na njegov račun sjelo 5 milijuna eura mita te da je 4 mjeseca u zatvoru razmišljao o tome. Htio bi, kaže, vratiti novac Republici Hrvatskoj

VIDEO

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu danas je svjedočio njegov nekadašnji prijatelj, a sada ključni svjedok USKOK-a Robert Ježić. U prvom djelu suđenja potvrdio je da je polovica od 10 milijuna eura MOL-ovog mita uplaćena na račun tvrtke Xenoplast te potom proslijeđena na račun njegove švicarske tvrtke Dioki Holding gdje se nalazi i danas.

Rekao je kako je pristao na primanje "naknade za konzalting" jer je Sanader bio najmoćnija osoba u državi te je mislio da bi odbijanjem mogao naštetiti poslovanju svog poduzeća s državnim tvrtkama. Ježić je ispričao sudu kako su u Zürichu sročeni ugovori između Xenoplasta i dvije ciparske firme oko isplate dogovorenog iznosa za navodne konzultantske usluge. 

- Nakon što je stigla prva uplata od 5 milijuna eura odmah sam kontaktirao Sanadera. On je pitao kada je moguće čim prije dostaviti mu novac. Rekao sam da u tom trenutku nije pametno raditi ništa vezano za to jer da prihod, osobito ako dolazi od "egzotičnih tvrtki", mora stajati. Sanader je bio nezadovoljan - svjedočio je Ježić. 

Rekao je kako nije želio sudjelovati u drugoj isplati te je to priopćio Sanaderu u avionu za Milano. Tada je u priču ušao Sanaderov brat Flavio, koji je navodno trebao riješiti preuzimanje ostatka novca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje Sanaderova odvjetnika Čede Prodanovića zašto je pristao svjedočiti u slučaju koji se uopće nije istraživao i kojega "ne bi bilo" bez njegove "priče", Ježić je odgovorio da je bio u paranoji zbog novca koji ga je smetao na računu.

- Imao sam vremena četiri mjeseca razmišljati o tome u pritvoru, a imao sam i neki novac na računu koji me je smetao. Nakon izlaska iz pritvora konzultirao sam se s odvjetnikom i odlučio sam otići u USKOK - rekao je Ježić.

Više puta je potvrdio i da je tim novcem raspolagao unutar svojih tvrtki, a na pitanje obrane zašto ga nije predao Sanaderu, kazao je da nije imao gdje i kada. Ustvrdio je da je novac spreman vratiti Republici Hrvatskoj, bez obzira na presudu u ovom postupku.

- Mislim da je počinjeno kazneno djelo. Taj novac nije moj i nikada nije bio moj. Potpuno mi je jasno da je novac bio MOL-ov - rekao je Ježić i dodao da zahtjev firmi s Cipra za povrat novca smatra neosnovanim.

Odgovarajući na Sanaderova pitanja Ježić je kazao da nikada nije s ruskim tvrtkama planirao ulaganja u Srbiji. Sanader ga je pitao nije li istina da ga je tražio da ga upozna sa šefovima bankarske grupe UniCredit kako bi mu odobrili kredit za kupnju dionica riječkog dnevnika Novi list. Ježić je odgovorio kako to nije istina, nakon čega je Sanader prigovorio cijelom Ježićevom iskazu, posebno dijelu da je polovinu MOL-ovog mita trebao srediti njegov brat. 

Sanaderova obrana na kraju je ustvrdila da se "neistinit iskaz prilagođava činjeničnom stanju utvrđenom tijekom dokaznog postupka" te da je Ježić danas svjedočio drugačije od onoga što je u dva navrata ispričao u USKOK-u.

- Mito koje se pripisuje Sanaderu, a koje je Ježić potrošio, u stvari je njegov honorar oko investicija koje su Rusi trebali imati na Omišlju - ustvrdio je Čedo Prodanović.

Suđenje se nastavlja za sedam dana svjedočenjem bivšeg člana uprave Ine Joze Petrovića i bivšeg potpredsjednika vlade Slobodana Uzelca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje