Obavijesti

News

Komentari 10

Svjedok nesreće u Rudinama: Krov vlaka dodirivao je stijene

Svjedok nesreće u Rudinama: Krov vlaka dodirivao je stijene
9

Žarko Rogan (72) svjedočio je stravičnoj nesreći u kojoj je izgubio suprugu. Rekao je da se vlak čudno ponašao u nagibima, a sumnja da kočnice nisu bile ispravne

VIDEO

U nastavku suđenja za željezničku nesreću u Rudinama, na splitskom Županijskom sudu svjedočio je Žarko Rogan (72), kojem je supruga tada poginula, a dvije unučice lakše su se ozlijedile jer ih je zaštitio svojim tijelom. On je sa ženom i unučicama tog kobnog 24. srpnja 2009. putovao iz Zagreba u Split. Žarko je cijeli svoj radni vijek proveo u Njemačkoj gdje je radio na kočionim sustavima raznih vozila od auta do vlaka i aviona. 

- Kad smo prošli Gračac više se nije čula škripa kočnica. Kad vlak koči kočnice moraju škripati, a to se uopće nije čulo. Primijetio sam i da strojovođa često korist takozvani "retarder", drugi način kočenja. U Kninu sam primijetio da je vlak stao dosta dalje nego što je trebao, odnosno da se nije zaustavio gdje je trebao. Ženi sam tad rekao: Nećemo živi stići do Splita - prisjetio se Rogan putovanja.

Vlak je prema njegovim riječima nastavio voziti normalno, ali samo do Miljevačkog platoa, gdje je vozio po ravnici:

- Kad smo se počeli spuštati prema Perkoviću vlak je vozio prebrzo, a u nagibima bi krov dodirivao stijene pored pruge. Po vlaku su letjele čaše i razni predmeti, u nekim trenucima imao sam osjećaj da lebdimo. Ipak smo stigli do Perkovića, a jednom mladom paru koji se tamo iskrcao rekao sam da su pravi srećkovići - ispričao je Rogan.

Prava katastrofa tek je slijedila, a putnici su bili sleđeni od straha:

- U jednom trenutku upitao sam konduktera zašto strojovođa vozi tako suludo. Uskoro smo dodatno ubrzali i krovom vlaka udarali u stijene. Legao sam na unuke i čvrsto ih obuhvatio rukama, dok je supruga ostala nešto dalje. Kad smo izletjeli s tračnica nastao je kaos. Ljudi su vrištali, bilo je krvi na sve strane, a osjetio se i miris nafte. Brzo sam s unukama izašao iz vlaka, a mojoj supruzi nije bilo spasa - grcajući u suzama ispričao je Rogan.

Još je dodao kako je kao kršćanin optuženima sve oprostio, ali i dodao da ne može shvatiti neodgovornost za tuđe živote. Pred sudom se još pojavilo troje oštećenika koji su izgubili članove obitelji u nesreći, a saslušavanje svjedoka nastavlja se u srijedu. 

Podsjetimo, u optužnici se za općeopasnu radnju sa smrtnom posljedicom terete bivši direktor poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi HŽ-a Ivan Medak, direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, Jozo Bazina koji je bio savjetnik u toj tvrtki, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, Drago Rogulja te vatrogasac Branko Tišljar. U tragičnoj nesreći poginulo je šestero ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca