Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 1

Svjetska elita u Zagrebu: Skladatelji u gostima na MBZ

Svjetska elita u Zagrebu: Skladatelji u gostima na MBZ
6

Muzički biennale Zagreb sve je bliže, a nakon što su predstavljeni domaći skladatelji koji sudjeluju na 30. MBZ-u, donosimo pregled skladatelja u gostima koji stižu uskoro u Zagreb

VIDEO

Britanska multimedijalna umjetnica, skladateljica i performerica Kaffe Matthews već 4.4. u predbiennalskom tjednu predstavit će svoje sonične bicikle. Zagrepčani će bicikle moći preuzeti svaki dan od 4. do 13. travnja u Galeriji Greta, a 45minutna ruta odvest će ih kroz nekoliko zagrebačkih kvartova te će na taj izniman način moći iskusiti kako zvuči glazbeni Zagreb u site specific djelu „Ispod fontana“.

30. muzički biennale Zagreb svečano će biti otvoren u Kinu Europa 6. travnja izvedbom djela „The Garden“ Richarda Ayresa. Djelo će izvesti svjetski priznati ansambl London Sinfonietta, a zagrebačka izvedba The Gardena dogodit će se čak i prije same londonske premijere.

Uz Ayresa zagrebački gost bit će i američki skladatelj Alvin Curran. Njegovo djelo Inner Cities koje će biti izvedeno 7.4. u Francuskom institutu, najdulja je ikad napisana skladba za klavir (6 sati!). U Laubi 8.4. gostovat će i Ivan Fedele, umjetnički voditelj glazbenog programa festivala Biennale di Venezia. Tom prilikom hrvatski ansambl Cantus i talijanski Icaraus praizvest će djelo Ex-Tension II, no osim te svjetske praizvedbe, hrvatska publika moći će čuti čak još tri kompozicije ovog vodećeg talijanskog skladatelja.

U Zagreb stižu i norveške zvijezde Eivind Buene i Rolf Wallin. Već drugog dana festivala, norveški ansambl Cikada izvest će djelo "Possible Cities / Essential Landscapes" skladatelja i književnika Eivinda Buenea. Djelo je nastalo u koprodukciji ansambla Cikada i legendarnog ansambla InterContemporaina, koji je na MBZ-u održao koncert za pamćenje 2017. godine. Buene će o svojoj dvostrukoj poziciji skladatelja i književnika razgovarati 5. travnja u programu Književni budoar kluba Booksa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„The Otheroom“ Rolfa Wallina izvest će se 11.4. u foajeu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ovo djelo propituje upravo odnos javnog prostora i umjetnosti, praizvedeno je na prestižnom festivalu suvremene glazbe u Huddersfielu, a u godini 2018. bilo je nominirano za Brit Awards kao najinovativnije djelo te godine.  

Vrlo važan zagrebački gost je i skladatelj Vinko Globokar koji će se simbolički oprostiti od svoje skladateljske karijere upravo na MBZ-u gdje ju je i 70-ih započeo. U Zagrebačkom kazalištu mladih Slovenska filharmonija pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša te uz soliste Sretena Mokrovića, finsku vokalisticu Piiu Komsi i njemačkog improvizatora Michaela Riesslera, izvest će se djelo "Exil 3 (Život imigranta Edvarda)".

Svakako centralno ime festivala je njemački skladatelj, redatelj, dramaturg, multimedijalni umjetnik Heiner Goebbels. Već kultno djelo „Surrogate Cities“ koje odavno pripada u antologiju Nove glazbe izvest će se u koprodukciji sa Zagrebačkom filharmonijom u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog 12.4., gdje će se zagrebačkom orkestru pridružiti legendarni David Moss i jazz pjevačica Jocelyn B. Smith, a cijelom izvedbom će ravnati mlada dirigentska zvijezda Jonathan Stockhammer.

Podsjetimo, 30. MBZ održat će se od 6. do 13. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, KNAP, Galerija Greta, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Francuski institut, MSU, Lauba, ZKM, ZPC te KD Vatroslav Lisinski. Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je "Grad, prostor, glazba, zvuk".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu