Obavijesti

Promo sadržaj

Svjetski priznata znanstvenica ugostila mlade astrofizičare

Svjetski priznata znanstvenica ugostila mlade astrofizičare
3

Na druženju u Zvjezdarnici Zagreb astrofizičarka Vernesa Smolčić mladim je nadama astrofizike otkrila tajne svemira i dala im savjete o pomicanju vlastitih granica

Peteročlani hrvatski tim mladih astrofizičara koji je sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2019. u Mađarskoj, na druženju s Vernesom Smolčić u Zvjezdarnici Zagreb otkrivao je ljepote svemira. Mladim zaljubljenicima u astronomiju ovo je druženje bila svojevrsna kruna dosadašnjeg rada i truda, ali i spomenutog natjecanja. Vernesa Smolčić je redovna profesorica Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svjetski priznata mlada znanstvenica i astrofizičarka iza koje stoje vrhunski rezultati te je zbog svojih uspjeha odabrana i kao ambasadorica kampanje „Duboko iznad svih“ prirodne mineralne vode Jana.

Vernesa je u neformalnom izlaganju ispričala svoj put od djetinjstva, kada je sanjala da bude kaskaderka, preko proučavanja crne rupe i prošlih vremena, do trenutne suradnje s Janom. Naglasila je kako niti jedan san nije prevelik i da je često potrebno posegnuti duboko u sebe i otkriti zvijezde te kako se u njima nalazi najveća snaga, koja može prevladati svaki izazov. 

Znanost nije skupljanje postojećih, nego stvaranje novih znanja. Za razliku od bilo koje druge znanosti, mi doslovno gledamo u prošlost. Posao znanstvenika je, među ostalim, pisati i prijavljivati se na natječaje kako bi se osigurao nastavak posla i karijere. Uspijevaju oni koji vjeruju u sebe, oni koji se neće obeshrabriti padovima. Drago mi je vidjeti kvalitetne, marljive i pametne mlade ljude zainteresirane za astronomiju i astrofiziku, koje čekaju uzbudljiva putovanja i veliki uspjesi.“, zaključila je Vernesa Smolčić. 

Da bi ovakvih edukativnih druženja za mlade znanstvenike trebalo biti više slažu se oni sami, ali i Dragan Roša, ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb i predsjednik Hrvatskoga astronomskog društva: „Malo ljudi zna da u Hrvatskoj već gotovo pola stoljeća postoje natjecanja iz astronomije. Ona nije redoviti školski predmet, ali za nju postoji velik interes jer je atraktivna. Tim mladim ljudima Vernesa Smolčić je uzor, a današnje druženje s njom vjetar u leđa i motivacija za nove uspjehe.“, zaključio je Roša. 

Nakon druženja s Vernesom, uslijedila su brojna pitanja mladih znanstvenika, dok su svi zainteresirani za tajne svemira svoja pitanja postavljali i na Janinom Instagram profilu (jana_water), a odgovori su bili emitirani na IGTV-u. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.