Obavijesti

News

Komentari 37

Svojim matičnim stanicama je spasila jedan život u Češkoj

Svojim matičnim stanicama je spasila jedan život u Češkoj
3

MIRJANA CIBOCI (37) Odlučna u namjeri da pomogne teško bolesnima u liječenju, Mirjana je, uz potporu obitelji i prijatelja, darovala svoje matične stanice...

VIDEO

U ljeto 2008. godine Zaklada “Ana Rukavina” diljem Hrvatske prikupljala je uzorke krvi potencijalnih darivatelja matičnih stanica. Prijavila se i Mirjana.

- Vrijeme je prolazilo. Kada sam već zaboravila na uzorak, četiri godine poslije stigao je poziv iz Zagreba. Moj uzorak odgovarao je pacijentu oboljelom od leukemije. Nisam znala tko je i odakle je niti sam to mogla doznati. Nije mi bilo lako. Mama je dvojila, sestra mi je bila potpora, a ja nisam ni pomišljala na odustajanje. Svijest kako postoji negdje netko kome moje matične stanice znače život ili smrt nije mi dopuštala kolebanje - kaže Mirjana.

Zatim su uslijedile pretrage, a potom i izdvajanje njezinih matičnih stanica. Mirjana govori kako je imala potporu obitelji, prijatelja i kolega.

- Najviše me se dojmilo kada mi je na izdvajanju matičnih stanica jedna od sestara pokazala vrećicu u koju su skupljane matične stanice i rekla: ‘Ovo što vidite, to je život’. Sva sam se naježila i bila sam beskrajno ponosna na svoju odluku - prisjeća se Mirjana.

Njezine stanice spasile su život muškarcu u Češkoj. Identitet darivatelja i primatelja inače ostaje tajan. Međutim, Čeh je preko liječnika zamolio da nepoznatom donoru prenesu zahvale u njegovo i u ime njegove obitelji. Ponosnu Mirjanu zvali su i novinari, no pogrešno su pisali da je policajka. Radi kao referentica, no priznaje da oduvijek želi odjenuti policijsku odoru i raditi policijski posao.

Nije upoznala spašenog Čeha

Zajedno sa ženom, troje djece i troje unučadi uživam u svakom novom danu. Cijenim svaki dan koji imam. Bilo bi dobro da na svijetu ima više takvih ljudi kao što ste vi, napisao je pacijent u poruci koju su Mirjani prenijeli liječnici.

Priču o Mirjani gledajte u ponedjeljak u “Dobro jutro, Hrvatska” i na www.ponoshrvatske.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...