News

Komentari 0

Svrgnuti tuniski predsjednik osuđen na 20 godina zatvora

Svrgnuti tuniski predsjednik osuđen na 20 godina zatvora

Ben Ali osuđen je za smrt četvorice prosvjednika koji su pokušavali spriječiti bijeg njegova nećaka. Tunis je od S. Arabija zatražio izručenje svrgnutog predsjednika

Tuniski vojni sud osudio je u odsutnosti bivšeg predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija na 20 godina zatvora. Prva je ovo presuda vojnog suda za Ben Alija, dok ga je civilni sud već osudio na 66 godina zatvora zbog krijumčarenja droge i oružja te zloporabe javnih sredstava.

Ben Ali osuđen je zbog dopuštenja koje je dao snagama sigurnosti, odnosno zbog naredbi da se bez ikakva promišljanja puca po pobunjenicima. Današnja presuda odnosi se na incident u gradu Ouardanine kada je policija zapucala na okupljene prosvjednike koji su pokušavali spriječiti predsjednikova nećaka Kaisa u bijegu iz zemlje. U incidentu je poginulo četvero ljudi.

Predsjednik Ben Ali svrgnut je u jednomjesečnom ustanku prošle godine i, da bi se spasio od progona, pobjegao je u Saudijsku Arabiju 14. siječnja 2011. Njegov pad potaknuo je Arapsko proljeće, odnosno niz prodemokratskih ustanaka u cijeloj regiji.

Uz Ben Alija u odsutnosti je osuđena i nekolicina časnika, a svaki od njih osuđen je na 10 godina zatvora, prenose svjetski mediji, dok su oni koje su sadašnje tuniske vlasti uspjele uhititi osuđeni na pet godina zatvora.

Obiteljima žrtava sud je dodijelio naknade u visini od 100 do 150 tisuća dolara, a Ben Aliju u odsutnosti se sudi i za ubojstva 20 prosvjednika na jugu zemlje.

U tuniskom ustanku ubijeno je najmanje 338 ljudi, a 2147 ih je ranjeno.

Tunis je od Saudijske Arabije zatražio izručenje svrgnutog predsjednika kako bi se osobno suočio s optužbama za koje se tereti.

Najčitaniji članci