Obavijesti

News

Komentari 9

Grčkoj je ipak uspjelo ishoditi odgodu duga do kraja lipnja

Grčkoj je ipak uspjelo ishoditi odgodu duga do kraja lipnja
1

Sastanak u Bruxellesu se nastavlja u petak, a najveći je kamen spoticanja zahtjev Grčkoj da dodatno smanji proračunske rashode za mirovine i poveća PDV

VIDEO

MMF je odobrio traženje Grčke koja je jučer tražila odgodu otplate četiri rate duga koje dospijevaju u lipnju u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi eura, a prva rata trebala bi biti plaćena danas. 

- Iskoristili smo mogućnost koju nam pružaju propisi MMF-a, a što će nam dati više vremena za pregovore, rekao je izvor grčke vlade.

- Grčke vlasti obavijestile su fond danas da planiraju četiri rate isplatiti odjednom 30. lipnja, rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.  

Grci pregovaraju sa svojim vjerovnicima - Europskom unijom i MMF-om o isplati zadnje rate zajma u iznosu od 7,2 milijarde eura koja je obustavljena već gotovo godinu dana, a iz tog bi novca podmirivala svoje dugove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Syriza: Juncker je isporučio vulgaran i smrtonosan plan

Grčki premijer Alexis Tsipras u srijedu je razgovarao o tome u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, no tada nisu uspjeli naći rješenje na obostrano zadovoljstvo. 

- U trenutku kad su se svi nadali da je dogovor blizu Juncker je odradio prljav posao i isporučio vulgaran, smrtonosan, najteži plan - izjavio je potpredsjednik grčkog parlamenta i dužnosnik Syrize Alexis Mitropoulos, odražavajući tvrd stav jednog dijela Syrize. 

Tsipras je rekao da će nastaviti pregovarati idućih dana. Vjerovnici traže nove mjere štednje, ali grčka vlada ne želi i dalje provoditi takvu politiku koja je zemlji nametnuta prije pet godina kako bi mogla dobivati međunarodne zajmove.

Ipak, Atena koja je u teškoj financijskoj krizi, priznala je nedavno da je pristala na "ustupke" kako bi s partnerima postigla konsenzus prije kraja lipnja kada mora platiti 1,6 milijardi eura. Grčka duguje ukupno oko 320 milijarda eura, od kojih oko 65 posto MMF-u i zemljama eurozone, a 8,7 posto je dug Europskoj središnjoj banci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a