Obavijesti

News

Komentari 28

Szijjarto: Mađarska i Hrvatska trebaju biti strateški partneri

Szijjarto: Mađarska i Hrvatska trebaju biti strateški partneri
1

S novom vladom imamo znatnu bolju suradnju, bolje se razumijemo, ne optužujemo se i dogovorili smo da ćemo pokušati riješiti sporove, ali ne pred javnošću, kaže mađarski ministar

VIDEO

Mađarska želi s Hrvatskom imati stratešku suradnju i rješavati probleme izravnim razgovorima, a ne preko medija, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

 "Na naše odnose gledam kao na strateške. Nismo bili zadovoljni s našim bilateralnim odnosima za vrijeme bivše hrvatske vlade. Sjećate se da je bivši premijer usporedio Mađarsku s najcrnjom diktaturom prošlog stoljeća i to je nešto što nismo mogli prihvatiti i što smo odbacili.  S novom vladom imamo znatnu bolju suradnju, bolje se razumijemo, ne optužujemo se međusobno i dogovorili smo se da ćemo pokušati riješiti sporove i moguće sukobe, ali ne pred javnošću. Prvo ćemo izravno razgovarati i pokušati doći do dogovora jer nema smisla komunicirati preko medija, a ne osobno. Komunikacija preko medija može samo još više pogoršati bilateralne, a to je nešto što bismo željeli izbjeći", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova skupini hrvatskih novinara na marginama sastanka šefova diplomacija zemalja članica NATO-a.

Za komentar Szijjartove izjave zamoljen je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji također sudjeluje na sastanku NATO-a.

"Mi smo s našim mađarskim susjedima popravili odnose, oni su danas normalni i  imamo normalnu komunikaciju. Hrvatska ima svoje nacionalne interese, ima ih isto tako u Ini,  Mađari imaju svoje nacionalne interese i ja sam uvjeren da ćemo pronaći rješenje za Inu, ali ne putem medija i ne u javnom prostoru, nego u direktinim razgovorima između dviju vlada. Što se tiče arbitraže o odnosima Ine i Mola, ona se nastavlja", rekao je Kovač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Szijjarto je također govorio i o pitanju Ine i Mola.

"Mol je strateška mađarska kompanija, jedna od najvećih i za nas je vrlo važno da Mol ima korektan i pošten pristup prema zemljama u kojima je aktivan. Ono što mi u ovom slučaju očekujemo jest da Hrvatska poštuje međunarodne i nacionalne zakone, ali ne želim u to dublje ulaziti, to je stvar odnosa između kompanija i ne želim još više pogrošati sitauciju. Ono što želim reći i naglasiti da naš interes jest imati konstuktivnu i stratešku suradnju s Hrvatskom. Nije bilo slučajno, to je bilo načelno, da smo učinili puno da Hrvaska uđe u EU-u  i u ovom slučaju doista ne razumijemo zašto neki političari pokušavaju produbiti probleme između dviju zemalja", rekao je Szijjarto.

Na pitanje s kim je postigao dogovor da se problemi ne rješavaju preko medija, je li to bilo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom prije izbora u Hrvatskoj, Szijjarto je rekao da taj sastanak bio na stranačkoj osnovi.

"Sastanak s Tomislavom Karamarkom i Mirom Kovačem prošlo ljeto bio je na stranačkoj osnovi. Mi pripadamo istoj političkoj opciji, Europskoj pučkoj stranci (EPP) i  prirodno je da se sastajemo. Tada smo razgovorali o općoj suradnji između dviju zemalja i bili smo istog mišljenja da nije prihvataljivo da imamo tako loše odnose", rekao je mađarski ministar ističući da su sada odnosi dviju zemalja bolji i da je, primjerice, Mađarska bila jedno od prvih odredišta novog hrvatskog ministra vanjskih poslova.

"Tada smo se dogovorili da ćemo pokušati međusobno razgovarati što je više moguće  kako bismo riješili sukobe i mislim da je to normalan način. Razumijem da ima nekih lobističkih i interesnih skupina, možda i u Hrvatskoj također, koje žele da ti bilateralni odnosi budu loši, ali ne želimo služiti njihovim interesima, budite sigurni u to", rekao je.

Na upit da komentira mogućnost da Mol izgubi u arbitražnom postupku, Szijjarto je rekao da je to hipotetičko pitanje na koje nema smisla odgovorati. Na izravan upit je li on za zaustavljanje arbitražnog  postupka odgovorio je: "Mislim da bi komentari bilo koje vrste s mojeg gledišta bili štetni".

Nije htio komentirati ni odnose u hrvatskoj Vladi u vezi s pitanjem Ine i Mola.

"Možete biti sigurni da se nikad ne miješamo u unutarnjopolitička pitanja u Hrvatskoj", rekao je, dodajući da se nada, kao partner iz EPP-a, da će vlada ostati stabilna.

"Mi želimo da Hrvatska bude stabilna i jaka, a da bi zemlja bila stabilna i jaka mora imati stabilnu vladu, tako da ćemo držati palčeve za hrvatsku Vladu", rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS