Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

T. Debeljak u Uljaniku: Sastao se s upravom i sindikatima

Nakon sastanka Debeljak nije dao izjavu, dok je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac kazao kako je novi strateški partner potvrdio kako će u Ministarstvu gospodarstva pokušati naći dogovor oko isplate plaća

Tomislav Debeljak
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
5 komentara

Novi Uljanikov strateški partner Tomislav Debeljak boravio je u utorak u Puli gdje se sastao s članovima uprave i predstavnicima sindikata, a najvažnije pitanje za radnike je bila isplata plaća, te je sindikatima rečeno da bi ona uskoro trebala biti isplaćena.

Nakon sastanka Debeljak nije dao izjavu, dok je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac kazao kako je novi strateški partner potvrdio kako će u Ministarstvu gospodarstva pokušati pronaći dogovor oko isplate plaća.

Å ibenik: Dolazak uzvanika na konferecniju "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" HORVAT: 'Vlada nema konačnu odluku hoće li Uljanik u stečaj ili ne'

"Ukoliko se uspije dogovoriti, ubrzo bi se mogla osloboditi sredstva iz kojih bi se mogle isplatiti plaće radnicima Uljanika", rekao je Cerovac i napomenuo kako trebaju biti isplaćene cijele plaće za prosinac i za siječanj te razlike plaća za rujan, listopad i studeni.

Predstavnici sindikata izvijestili su kako se na sastanku više razgovaralo o budućnosti nego sadašnjosti, odnosno više globalno nego o detaljima. U prilog tomu, dodao je Cerovac, spominjali su se novi ugovori s australskom tvrtkom Scenic koja je najavila da će nastaviti graditi brodove u Uljaniku, te očuvanje brodogradnje kao prioritet.

Kosor: O strateškom partneru koji će kupiti "Uljanik" - tek kad se podmiri dug po pitanju jamstava 

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u utorak je, nakon sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, izvijestio kako su razgovarali o "Uljaniku" i  traže rješenje kako smanjiti dugovanja po pitanju jamstava te ustvrdio da se tek nakon pomirenja tog duga može vidjeti postoji li strateški partner koji će kupiti društvo ili opcija sa stečajem što, rekao je, ne znači kraj brodogradnje.

"Razgovarali smo o mnogo tema, a po meni, najvažnija je tema sastanka bila ona koja uzima najviše novca građanima, a to je -  Uljanik", odgovorio je Kosor na pitanje novinara koja je bila najvažnija tema sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima.

Istaknuo je kako traže rješenje kako da građani, porezni obveznici, plate najmanje što mogu jamstva koja se moraju platiti.

"Ima još 1,8 milijardu kuna jamstava, no možda bi se brodovi, koji su u završnoj fazi, mogli dovršiti i onda bi taj trošak bio puno niži, nekih 400-500 milijuna - i to država u bilo kojoj opciji mora podmiriti jer je potpisala jamstva", rekao je Kosor.

Kosor je mišljenja da se sve ono što se tiče strateških partnera - mora ostaviti nakon toga

"Treba razgovarati samo s onim strateškim partnerima koji su spremni uložiti stvarne novce u brodogradnju", rekao je.

Na pitanje znači li to da za njega novi "Uljanikov" strateški partner Tomislav Debeljak nije dovoljno ozbiljan ponuđač, Kosor je odgovorio da je svaki ponuđač koji je spreman ponuditi novce - dobar ponuđač.

"Država treba završiti što treba i treba smanjiti mogućnost da plati još 1,8 milijardu kuna jamstava. Mislim da se sve to može učiniti za tri ili četiri puta manji iznos, ako se brodovi uspiju završiti. A kad dovedemo firmu na nulu i ne bude dugovanja po pitanju jamstava, i kada svi ugovori budu ispunjeni, tada se može vidjeti da li postoji strateški partner koji će kupiti društvo ili opcija sa stečajem što ne znači kraj brodogradnje", rekao je Kosor te izrazio uvjerenje da iz stečaja može izaći i jedna i druga firma. "Za '3. maj' znam da postoje kupci odmah", dodao je.

Istaknuo je da je to njegovo stajalište, ali da su o tome konstruktivno razgovarali na koalicijskom sastanku.

"Mislim da će to na kraju podržavaju svi partneri", odgovorio je na pitanje je li ostao usamljen u stajalištu da prvo treba riješiti problem jamstava i dovesti knjigu na nulu.

Kosor je izvijestio da su na koalicijskom sastanku bilo riječi i o predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju o čijoj izjavi o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" su sve stranke u Hrvatskoj dale jedinstveno mišljenje da je to neprihvatljivo i relikt prošlosti. Napomenuo je i da Tajani to nije govorio u ime Republike Italije, nego u svoje osobno ime i kao predsjednik EU parlamenta pa je to onda više tema za Europski parlament nego za bilateralne odnose Italije i Hrvatske.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message