Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Presuda: Horvatinčić, Novosel i Vrbanović nisu utajili porez

Sudsko vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu nepravomoćno je bivše i trenutnog čelnika Dinama oslobodilo optužbi za utaju gotovo 120 mil. kuna poreza

Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
50 komentara

Mirko Novosel, Tomo Horvatinčić i Damir Vrbanović, bivši čelnici NK Croatije, nepravomoćno su oslobođeni optužbe za zloporabe "teške" oko 120 milijuna kuna.

Trio je bio optužen da su zlouporabili ovlast u gospodarskom poslovanju te da su od 1996. do 2000. fiktivnim ugovorima, nenamjenskim zajmovima igračima i trenerima te zlouporabama pri izgradnji sjeverne tribine Maksimirskog stadiona utajili 80 milijuna kuna poreza i prireza i nezakonito ostvarili povrat poreza od 40 milijuna kuna. Obrazlažući presudu sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Ana Kovačić ustvrdila je kako tužiteljstvo u dugotrajnom postupku nije dokazalo krivnju optuženih niti za jednu točku optužnice, a pritom je u nekoliko navrata kritizirala rad tužiteljstva i samu optužnicu.

- Na suđenju se pokazalo da je u poslovanju NK Croatije vjerojatno bilo sumnjivih poteza i nezakonitog poslovanja, ali tužiteljstvo to uopće nije istraživalo nego se zadržalo na optužbama za koje nije našlo dokaza - rekla je sutkinja. Optužbe protiv Horvatinčića otpale su jer nije dokazano da je bio odgovorna osoba u NK Croatiji. Nigdje, naime, nije pronađen pisani trag da je obavljao ikakvu dužnost, a nije dokazano i da je "faktički bio direktor", kao što je tvrdilo tužiteljstvo. Novosel je pak oslobođen optužbe da je kao direktor kluba od početka siječnja 1999. do kraja ožujka 2000. davao naloge da se igračima strancima Miuri Kažvyoshiju, Mikulenasu Gražvydasu, Zoranu Pavloviću i Goci Sedloskom isplaćuju neto plaće na devizni račun. Navodno im je uplaćeno 1,4 milijuna kuna, no na njihov dohodak, prema optužnici, nije uplaćen porez i prirez od oko 923.000 kuna.

Sva trojica oslobođeni su i optužbi da su, dok su bili čelnici kluba - svaki u svoje vrijeme - zlorabili ovlasti i oštetili državni proračun za oko 80 milijuna kuna jer su 1996. do 2000. igrače i trenere plaćali fiktivnim nenamjenskim zajmovima kako bi izbjegli plaćanje poreza i prireza.

- Zajmovi su bili stvarni i u 90 posto slučajeva su vraćeni - rekla je sutkinja.

Novosel je oslobođen i optužbe da je pri rekonstrukciji sjeverne tribine Maksimirskog stadiona oštetio državni proračun za gotovo 40 milijuna kuna. Tužiteljstvo smatra da je grad Zagreb financirao rekonstrukciju, a da je klub bio naručitelj radova i usluga pa kao takav nije imao pravo ugovarati poslove niti od izvođača primati račune i drugu dokumentaciju na temelju kojih je poslije protuzakonito ostvario povrat poreza i oštetio.

No, sutkinja je ustvrdila da pozajmice klubu u tom slučaju nisu bile pravilno ubilježene u knjigama grada Zagreba te da bi zbog toga netko drugi trebao odgovarati. Novosel i Vrbanović, bili su na objavi presude, a Horvatinčić danas nije došao na sud.


Možda vas zanima i ovo:
Message