Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
250 komentara

Tadić: Niti jedan predsjednik nikada neće priznati Kosovo

Boris Tadić je rekao kako su izjave nove vlasti opasne. Dačić se ponaša drugačije nego prije, ali vidjet ćemo što će biti njihova stvarna politika, rekao je Tadić u Nu2

AFP/PIXSELL
Foto: AFP/PIXSELL
250 komentara

Predbacivali su mi da kao predsjednik nikada nikog nisam smijenio ili kaznio. Neki su govorili da sam bio blag, neki da sam bio diktator i da sam bio povezan s mafijom. Ja sam se borio protiv mafije i zbog toga svakodnevno trpim posljednice, rekao je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva. 

Rekao je kako je morao donositi teške odluke kao što je suradnja s Haagom, borba protiv organiziranog kriminala i pomirenje s političkim protivnicima. Iako je bolno izgubio predsjedničke i parlamentarne izbore u Srbiji, Tadić ne misli odustati od politike. 

- Ja sam političko biće i nemoguće je da izađem iz politike. Pa čak i kada se ne bih bavio s politikom bio bih u politici jer politika je u svemu. Ja ću biti u politici što god radio - rekao je Boris Tadić.

Komentirao je i dolazak Tomislava Nikolića na vlast rekavši kako smatra svojim uspjehom što iz Nikolića još nije "izašao" radikal. 

- Najveći je uspjeh kada natjerate svog protivnika da progovori vašim rječnikom - rekao je Tadić i napomenuo kako sada premijer Ivica Dačić putuje po Hrvatskoj i priča "malo drugačije nego što je pričao '90-ih". 

- Njihove izjave su opasne. Dačić se ponaša drugačije nego u prijašnjoj koaliciji. Ali vidjet ćemo što će biti njihova stvarna politika. Sada imaju šansu i svatko zaslužuje šansu, smatra Tadić. Zadovoljan je što je Srbija dobila status kandidata za EU, što su na europskom putu i što oni koji su nekada bili za rat sada su za pomirenje. 

Na pitanje zašto u Deklaraciji o Srebrenici, koja je bila njegova inicijativa, nigdje nije spomenuto da je bilo genocida, Tadić je rekao kako je politika kompromis i kako se ne usvajaju zakoni i deklaracije koji su izraz nečijih želja, već oni koji mogu proći u parlamentu. 

- Deklaracija je bila moja inicijativa i htio sam je progurati još za vrijeme vlade Vojislava Koštunice. Ona je oblikovana kako bi je se moglo izglasati. Takve rezolucije nije bilo niti nakon Drugog svjetskog rata. To je kompliciran akt - rekao je Tadić. Upitan je li Draža Mihajlović bio fašist, odgovorio je kako on nije bio fašist, ali da to ne znači da nije inicirao zločine.

Po pitanju Kosova, Tadić smatra da je malo vjerojatno da će u Srbiji neki predsjednik priznati Kosovo. On je, kaže, za rješenje koje funkcionira.

- Imao sam u vidu dvije Njemačke koje su dobro funkcionirale, a nisu se međusobno priznale. I Srbi i Albanci imaju interesa, to im je prirodno tržište. Albanci su prirodno naslonjeni na Srbe. Svi se moramo pomiriti i naučiti na zajednički život. To je politika koju sam vodio, a morat će i nova vlada. A koliko vidim na tragu toga se formira nova platforma, a mene su kritizirali. Ne vidim da je moguće da neka druga vlada promjeni tu politiku, smatra Tadić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message