Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tajna pisma: Ivan Pavao II. je 30 godina volio udatu ženu?

Iako nema naznaka da je prekršio zavjet celibata stotine tajnih pisama Pape Ivana Pavla II. pokazuju njegovu bliskost s udatom Poljakinjom Annom-Theresom Tymienieckom

Foto: Screenshot
142 komentara

Stotine tajnih pisama koje pokazuju bliskost pokojnog pape Ivana Pavla II. s udatom američkom filozofkinjom poljskog porijekla Annom-Theresom Tymienieckom sklonjena su od očiju javnosti u nacionalnoj knjižnici u Poljskoj, piše BBC.

Prijateljstvo između Pape i tri godine mlađe Poljakinje koja je godinama živjela i radila u Americi počelo je 1973. godine, pet godina prije nego što je izabran za Papu. Ona ga je tadašnjeg kardinala Karola Wojtylu, nadbiskupa u Krakowu, kontaktirala u vezi knjige koju je napisao.

Wojtyla, koji je tada imao oko 50 godina, otputovao je u Sjedinjene Države kako bi se našao s Annom-Theresom. Uskoro su se počeli dopisivati, a iz pisama se nakon nekog vremena počela iščitavati bliskost između dvoje sunarodnjaka.

Foto: Screen Shot/You Tube

Zajedno su radili na proširenju Wojtyline knjige "Osoba koja djeluje" te su se susreli puno puta. Nekad su bili sami, a nekad je s njima bila i njegova tajnica.

Opisivao ju je kao "dar od Boga"

Zajedno su išli na šetnje i zimovanja,a Anna- Theresa ga je posjetila i u Vatikanu.

- Imamo jednu od najvećih figura 20. stoljeća u jako bliskom odnosu s atraktivnom ženom - rekao je profesor kršćanstva na Cambridgeu Eamon Duffy

Papa je Theresu opisao kao "dar od Boga". U jednom pismu iz 1976. Papa joj je napisao:

- Draga Theresa, primio sam sva tri pisma. Pišeš o tome kako ti je teško, ali ne mogu naći odgovor na tvoje riječi - napisao je Papa.

Pisma otkrivaju da joj je darovao vrlo dragocjen predmet poznat kao škapulara. To je mala ogrlica koja se nosi oko ramena, a inače čini dio redovničkog odijela.

Foto: Screenshot

U BBC-u misle, nakon što su stručnjaci analizirali pisma, da je u prvoj fazi odnosa, oko 1975., Anna-Teresa Tymieniecka priznala da je zaljubljena u njega.

Korespodencija se ne može potpuno razumjeti jer su dostupna samo pisma koja je on pisao njoj. Američki novinar koji je otkrio aferu Watergate, Carl Bernstein, još je devedesetih godina pisao o odnosu Pape i Therese.

- Nije bilo ništa nedopušteno, ali je svejedno fascinantno. Mijenja našu percepciju o njemu - rekao je.  

Theresa je prodala pisma poljskoj Nacionalnoj knjižnici 2008.godine, a umrla je 2014. godine, devet godina nakon što je Ivan Pavao II. napustio ovaj svijet.

Bio je blizak i sa Wandom Poltawskom

Papa je bio blizak i s godinu dana mlađom psihijatricom i sveučilišnom profesoricom Wandom Poltawskom. Ona je 2009. godine u javnost pustila vrlo osobnu korespondenciju između nje i Pape što je izazvalo pravu buru u Vatikanu. Rekla je da su pisma važno duhovno svjedočanstvo.

Foto: wikipedia

Wanda i Papa su se upoznali '50-ih godina, kad je ona htjela s nekim svećenikom popričati o grozotama koje je doživjela u nacističkom logoru Ravensbrücku. Bila je, naime, podvrgnuta i medicinskim eksperimentima Karla Gebhardta, poslije osuđenoga i obješenoga u Nürnbergu.

Papa je tada bio studentski kapelan, a ona je studirala medicinu. Uskoro su postali bliski prijatelji i upravo je ona bila među nekoliko ljudi koji su bili uz njegovu postelju kad je umirao.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message