Obavijesti

News

Komentari 15

Tajne hrvatskog podmorja: Ovo su najbolja mjesta za ronioce

Tajne hrvatskog podmorja: Ovo su najbolja mjesta za ronioce
7

LOKACIJE: Jadransko more je bilo važno za sve povijesne pomorske trgovačke puteve. mnogi brodovi su ondje potonuli, a neke od njih na dnu tek trebamo pronaći

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:58

Od Odisejevih putovanja, avantura Marka Pola i putovanja trgovačke flote Venecije pa sve do haranja gusarskih bandi te 1. i 2. svjetskog rata. U svemu tome Jadran je odigrao povijesnu ulogu, o čemu danas svjedoče brojne olupine brodova, aviona i vrijednog tereta koji su prenosili.

Interaktivnom kartom možete upravljati kotačićem miša kako bi vidjeli sve detalje. 

Više od stotinu takvih lokacija danas prate i štite podvodni arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda. S ograničenim budžetom i nadljudskim naporima svakodnevno brinu, istražuju i pokušavaju očuvati neprocjenjivu podmorsku baštinu. Jedan od zadnjih projekata bio je spuštanje spomen-ploče na potopljeni brod Re d’Italia koji je prije 150 godina potopljen u Viškoj bitki. Uz pomoć Hrvatske ratne mornarice i ronilačkog kluba Dragor sub spustili su je na 120 metara dubine. Uz to, prikupili su pet komada posuđa iz brodske blagovaonice.

Restaurirat će ih i uskoro izložiti. Inače, na taj, ali i na mnoge druge očuvane brodove, smiju samo dobro obučeni ronioci i uz posebne dozvole Ministarstva kulture. Svi arheološki lokaliteti su zaštićeni zakonom i do njih se u pravilu ne može. Neke koordinate nalazišta nikad nisu točno otkrivene kako do njih ne bi došli pljačkaši crnog tržišta. Ipak, Hrvatska je omogućila turističke zarone na pojedinim lokacijama gdje su potopljene amfore. S obzirom na to da je stotine njih u muzejima, one koje nisu vadili zaštitili su metalnim mrežama i po tome smo jedinstveni u svijetu. Te lokacije postale su podmorski muzeji. Jedna takva nalazi se kraj otoka Žirje, blizu Vodica.

- Metalni kavezi jedini su način da se te amfore zaštiti - rekao je Igor Mihajlović, podvodni arheolog i konzervator Hrvatskog restauratorskog zavoda. Dodao je da ih mijenjanju svakih 10-ak godina i da ih povremeno čiste. Neke od nalaza nisu micali jer su preveliki. Tako su kraj Sutivana na Braču pronašli, uz ostale kamene predmete, i četiri kamena sarkofaga s prijelaza iz 2. u 3. stoljeće poslije Krista. Njih su najvjerojatnije prevozili iz lokalnog kamenoloma do antičke Salone. U moru će u jednakom stanju ostati barem još 1000 godina.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL O BLAGU U NAŠEM JADRANU:

Američki avion morao je hitno sletjeti, poginula su trojica     

Bombarder B-24 Tulsamerican pogodili su 1944. njemački avioni. Pilot se domogao Visa i sletio je na more. U manevru je poginuo skupa s mehaničarom i navigatorom. Sedam ih se uspjelo spasiti.     

Amfore su zaštitili metalnim mrežama     

Rimski brod s nekoliko stotina amfora potonuo je nedaleko od otoka Žirje blizu Vodica. Amfore nisu vadili, nego su oko njih postavili metalnu mrežu kako bi ih sačuvali za ronioce u budućnosti. Tako su dio podmorja pretvorili u muzej, po čemu smo jedinstveni.     

Prošlo je 150 godina od viške bitke     

Oklopnjača Re d’Italia bila je ponos talijanske mornarice. U nju se 1866. u Viškoj bitki zabio austrijski admiralski brod Erzherzog Ferdinand Max. Potonuo je za 2,5 minuta. Na njemu je poginulo 419 mornara.     

Turska je ljubomorna zbog ove kolekcije     

Na ronilačkom kampu kluba Medveščak-Sava na Mljetu pronašli su venecijanski brod iz 16. st. U njemu je bila vrijedna kolekcija keramičkog posuđa iz turskog Iznika.

U pijesku našli gusarski brod?     

Pljačkaši su kraj Mijoke na Kornatima okrali brod iz 17. st. Ipak, arheolozi su u pijesku našli vrijedne predmete. Misle da je gusarski.     

Rimljanima iz Salone nisu stigli sarkofazi     

Podmorski arheolozi su 2009. istraživali antički brodolom kraj Sutivana na Braču. Pronašli su 21 kameni predmet, od čega četiri sarkofaga. Vjeruju da su isklesani u lokalnom kamenolomu i da su išli za Salonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa