News

Komentari 100

Tajni transkripti otkrili: Putin je angažirao vojnike u Ukrajini

Tajni transkripti otkrili: Putin je angažirao vojnike u Ukrajini

Transkripti razgovora pripadnika ruskih vojnih jedinica pokazuju da su njihovi pripadnici u Ukrajini poslani na vojni zadatak, a ne da su se ondje zatekli slučajno

Ruski oporbeni političar i vlasnik jednih novina Lav Šlosberg medijima je dostavio transkripte razgovora pripadnika ruskih paravojnih postrojbi kojima pada u vodu cijela Putinova priča o neumiješanosti Rusije u ukrajinsku krizu.

Kako javlja Sunday Times, transkripti razgovora pripadnika elitnih ruskih vojnih jedinica pokazuju da su njihovi pripadnici u Ukrajini poslani na vojni zadatak, a ne da su se ondje zatekli slučajno ili pak doborovoljno.

- Hodamo ovdje i tražimo j***** Ukrajince. Čim izađemo van, odmah nas gađaju. Došli smo na cestu, pored koje je bilo polje suncokreta i kontrolna točka. Odmah su nas počeli gađati bombama - bam, bam bam - i uništili je. Ubijeno je 80 muškaraca. Rečeno mi je da ih je samo deset preživjelo - ispričao je vojnik koji je ranjen u incidentu u blizini Luganska.

U drugom telefonskom razgovoru drugi vojnik pita kolegu je li dobio kakvo upozorenje o području na koje je poslan, a on odgovara: 'Ponešto. Znao sam kamo idem i ženi sam rekao da idem u rat.'

- Što su ti rekli, zbog čega ideš tamo - pitao ga je drugi vojnik.

 - Ništa nam ne govore, samo nam kažu da idemo na vježbu - odgovara mu vojnik.

Putin odlikovao 76. rusku diviziju

Navodno se radi o razgovoru pripadnika elitne 76. divizije ruske vojske stacionirane u gradu Pskovu. U tom gradu Šlosberg izdaje vlastite novine. 

Sredinom prošlog mjeseca Ukrajinci su obavijestili da se njihove trupe bore upravo protiv pripadnika 76. ruske divizije i da su u borbi uništili tri ruska tenka te zaplijenili dva transportera. Rusi su tada zanijekali istinitost tih informacija.

Znakovito je i to da je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca 76. diviziji dodijelio jedno od najviših ratnih odlikovanja za 'uspješno obavljene vojne misije'' te ''hrabrost i junaštvo'.

Prosvjed u Moskvi

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se danas u Moskvi i maršom prosvjedovali protiv ruske uloge u ratu u Ukrajini. 

Mnogi od sudionika povorke nosili su plavožute ukrajinske zastave te transparente s natpisima 'Ne ratu' i 'Putine, prestani lagati', a istovremeno su uzvikivali 'Ukrajino, mi smo s tobom'.

Prosvjedni je miting nosio naziv 'Marš za mir', a organiziran je u svjetlu potpune medijske blokade koja je uspostavljena u Rusiji kada je riječ o sudjelovanju ruskih vojnika u borbama na području Ukrajine. 

Najčitaniji članci