Obavijesti

News

Komentari 16

Tajni transkripti pucanja ljubavi Možemo i SDP-a: Izgubljena je svaka minuta razgovora s njima

Tajni transkripti pucanja ljubavi Možemo i SDP-a: Izgubljena je svaka minuta razgovora s njima

Šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac je sinoć izbačen iz stranke kao glavni krivac. No, dramatični zapisnik koji objavljujemo pokazuje da su i drugi SDP-ovci nezadovoljni: Omalovažavaju nas, skrivaju informacije...

VIDEO

SDP se ponovno raskolio zbog toga što je zagrebačka organizacija odlučila raskinuti suradnju s Možemo! koju sada predsjedništvo SDP-a na čelu s Peđom Grbinom planira obnoviti. Zbog raskida suradnje je izbačen iz stranke predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac i to samo 10 mjeseci nakon što je preuzeo vođenje stranke u Zagrebu.

Gotovcu se zamjera da se ponio nekolegijalno i na štetu stranke, dok je on poručio da odluka "nije pala s Marsa" i da bi opet učinio sve isto. Zasad je izbačen Gotovac, te suspendiran njegov suradnik, ali vrh SDP-a je spreman i na daljnje sankcije, a tek će se odlučiti hoće li se raspustiti i cijela zagrebačka organizacija.

Gotovac nije trebao napuštati faks. Pokazao se kao lakrdijaš
Gotovac nije trebao napuštati faks. Pokazao se kao lakrdijaš

24sata su u posjedu skraćenog zapisnika sa sjednice zagrebačkog gradskog odbora na kojem je donesena odluka o raskidu suradnje. Iz njega se vidi da je većina prisutnih zaista nezadovoljna suradnjom s Možemo! i podupiru prekid suradnje. To se pokazalo i na glasovanju, kada je odluku podržalo 18 od 21 prisutnog člana odbora. A to znači da problemi za SDP ne prestaju izbacivanjem Gotovca i da će se podjele i dalje nastaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SDP-ovci na početku sjednice raspravljaju prilično ležerno o svojim daljnjim aktivnostima i planovima kako se približiti građanima, a prava drama koja dovodi do prekida suradnje s Možemo i Tomislavom Tomaševićem dolazi na točkama kada se govori o aktivnostima zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Skupštini i raspravi oko aktualne političke situacije.

Zapisnik 8. Sjednice GO SDP ZG - 9.9.2022 (3) by Ivan Hruškovec on Scribd

SDP-ovci se redom žale na suradnju s Možemo!, da ne dobivaju od njih informacije, da odluke donose samostalno, da oni upozoravaju na nezakonitosti, ali i da su isključeni iz kadroviranja u Holdingu dok od toga ima koristi predsjedništvo nacionalnog SDP-a.

Donosimo glavne zamjerke vidljive iz zapisnika.

Viktor Gotovac komentira mjeru roditelj odgojitelj. Objašnjava kako je SDP upozoravao da ukidanje mjere je nezakonito od početka. Komentira kako između Kluba zastupnika SDP-a i Možemo postoji potpuni izostanak povjerenja i informacija od strane Možemo!.
Navodi kako se otkazi u Zagrebačkom Holdingu provode nezakonito. Objašnjava kako je SDP-u objašnjeno da nema pravo upliva u rad Zagrebačkog Holdinga prema Sporazumu o suradnji.

Gotovac SDP napustio s Titovom bistom: 'Uzeo sam svoje stvari'
Gotovac SDP napustio s Titovom bistom: 'Uzeo sam svoje stvari'

Zastupnica Dina Vasić i predsjednica odbora za financije Skupštine pojašnjava temu oko dizanja kredita za pomoć u poslovanju Zagrebačkog Holdinga. Holding se planira zadužiti za 1,8 mlrd kuna. Pojašnjava kako je odluka racionalna, ali ona kao predsjednica Odbora za financije je upoznata s kreditom tek noć prije sjednice Gradske skupštine te ona prethodno nije imala nikakve informacije. Ističe kako su neki članovi Odbora za financije imali informacije o predmetnom već u 6. mjesecu, dok ona nije informirana. 

 

Renato Petek objašnjava kako nije mogao dobiti javne podatke o poslovanju Zagrebačkog Holdinga iako su oni javno objavljeni. Ističe kako u jamstvu za kredit sudužnici su Gradska plinara Zagreb, Gradska plinara Zagreb opskrba i Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Tvrdi da u navedenim tvrtkama nisu donijete odluke o sudužništvu kredita te je pronađen novi način mimo nadzornih odbora da se ta odluka donese.Objašnjava kako je problem što gradski zastupnici izrađuju izvješće o radu tvrtki.

Viktor Gotovac i Renato Petek objašnjavaju kako se u Gradskoj plinari Zagreb i Gradskoj plinari Zagreb opskrba poduzimaju  predradnje privatizacije, iako je SDP zauzeo stav da je protiv prodaje. Dubinsku analizu provode HEP i Zagrebački Holding i priprema se dokumentacija, a otvorena je i pregovaračka soba. SDP nije imao informacije o ovim radnjama.

Gotovac izbačen iz SDP-a. Grbin: 'Nekolegijalan je i ucjenjuje'. Gotovac: 'Ponovio bih sve isto'
Gotovac izbačen iz SDP-a. Grbin: 'Nekolegijalan je i ucjenjuje'. Gotovac: 'Ponovio bih sve isto'

SDP-ovac Davor Terzić objašnjava i problem da će se ići na davanje zemljišta Mati Rimcu za njegov centar za robotaksije, a da je preskočeno odlučivanje na Vijeću četvrti koje bi trebalo dati mišljenje, nego je sve pogurano na Skupštinu.

Viktor Gotovac ističe da je GO SDP Zagreb nastradao od činjenja Predsjedništva SDP-a Hrvatska i zapošljavanja ljudi u Holding mimo Gradske organizacije. Predsjedništvo SDPH ne bi trebalo u ovoj situaciji pomagati GO SDP Zagreb, čini se ironično tvrdi Gotovac.

Neven Saks ističe da postoje polit komesari u Možemo i zbog toga sporo i tromo reagiraju.

Jedna druga članica govori da ju se kao SDP-ovku omalovažuju.

Treći SDP-ovac  postavlja retoričko pitanje - kako surađivati s nekime tko jedno govori, a drugo misli i radi ili skriva informaciju.

Suradnju s Možemo brane Branko Kolarić, Joško Klisović i Ivan Račan. Kolarić pita u jednom trenutku kako uspostaviti bolju suradnju s koalicijskim partnerima. Na to Gotovac odgovara:

- Svaka minuta razgovora s platformom Možemo izgubljena minuta – kaže  Gotovac i dalje tvrdi da Možemo laže i manipulira oko raznih pitanja i da sabotiraju.

Ivan Račan komentira tvrdnju da su članovi predsjedništva SDP-a Hrvatska načinili štetu i izjavu da je razgovor s Možemo izgubljeno vrijeme jer oni lažu. Tvrdi da postoje samo posljedice, bile one loše ili dobre. Ističe da svatko treba postupiti u skladu sa svojim uvjerenjem, te da SDP  treba misliti o koalicijskim partnerima na svim sljedećim izborima za buduću lijevo liberalnu vlast. 

-Nema trenutno drugih partnera za SDP osim Možemo – upozorava Račan.

Raskid suradnje je ipak izglasan. Cijeli zapisnik dramatične sjednice na kojoj je donesena takva odluka koja je opet raskolila SDP,  pročitajte u prilogu. 

Dobili smo i reakciju na zapisnik iz Možemo!. Iako smatraju da su SDP-ovci iznijeli niz neistina o suradnji, ipak ostaju suzdržani i da neće komentirati unutarstranačke odnose drugih stranaka.

- I dalj smo otvoreni za suradnju sa SDP-om. Vjerujemo kako ćemo do sljedeće sjednice Skupštine za mjesec dana definirati s njima sve nužno za nastavak suradnje - kaže sugovornik iz vrha platforme Možemo!.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina