Obavijesti

News

Komentari 22

Tajnica, koja je Kurzova desna ruka već godinama, umiješana u veliku prevaru s maskama

Tajnica, koja je Kurzova desna ruka već godinama, umiješana u veliku prevaru s maskama
2

Lisa Wieser i njezina obitelj glavni su akteri najnovije afere. Maske čije je obavezno nošenje naredila austrijska Vlada uvožene su po maloj cijeni iz Kine te označavane i prodavane kao domaći proizvod

VIDEO

Nisko plaćeni radnici na crno mučili su se u podrumu osamljene hale da lažiraju oznake ''made in Austria'' na kineske FFP2 maske.  Kancelar Sebastian Kurz, njegova osobna asistentica i voditeljica premijerovog ureda Lisa Wieser te njezina obitelj glavni su akteri najnovije afere Hygiene Austria. FFP2 maske čije je obavezno nošenje naredila austrijska Vlada pod cijenu novčane kazne uvožene su po maloj cijeni iz Kine te označavane i prodavane kao domaći proizvod u SPARu, DMu, Hoferu te svim prodavaonicama grupe REWE.

Kurzova desna ruka u sukobu interesa

Lisa Wieser je šogorica od Tino Wiesera, niti manje niti više nego direktora tvrtke Hygiene Austria. Poput njenog supruga Luce Wiesera, i on je u upravi sestrinskih tvrtki Palmers i Lenzing koje su u travnju osnovale uzor austrijskog gospodarstva u vrijeme korona krize: Hygiene!  

352432831

''Da ponovno prodišemo je cilj Hygiene Austria LP GmbH i razlog zašto su se Lenzing Group i Palmers Textil AG udružili u zajedničkom ulaganju kako bi osigurali sigurnost opskrbe osobnom zaštitnom opremom za vrijeme krize i nakon toga putem centra za higijenske kompetencije u Austriji'' – stoji u opisu tvrtke na službenoj stranici.

Inače, Lisa je desna ruka kancelara Sebastiana Kurza gotovo deset godina. Svoju karijeru je započela kao njegova osobna tajnica još u uredu za integracije. U mnogim intervjuima se hvalila kako zna sve o njemu, čita mu čak i briše WhatsApp poruke te odlučuje na koje će se pozive javiti. Karijeru rada ''desne ruke'' političarima je započela po završetku srednje škole sa 19 godina. Nije se posvetila daljnjoj edukaciji.

Afera je otkrivena nakon što je Državno tužiteljstvo za poslovanje i korupciju, zajedno s policijom, izvršilo pretrage u podružnici Palmers i Lenzing u Beču i Donjoj Austriji. Radilo se o sumnji na ilegalni rad i lažno označavanje.

Nakon 17 tjedana Austrija izlazi iz lockdowna: Od 15. ožujka otvaraju se ugostiteljski objekti
Nakon 17 tjedana Austrija izlazi iz lockdowna: Od 15. ožujka otvaraju se ugostiteljski objekti

Insider koji je otkrio detalje i fotografije medijima daje uvid u jako prljave dijelove stroja, uključujući valjak za rezanje koji odvaja maske od trake. Svaka ondje proizvedena maska dolazi u kontakt s tim dijelom. Također je potvrđeno kako se malo truda ulaže u čistoću. Insider odaje da niti šefove to nije briga, motivacija radnika nije na nikakvom nivou, a plaće su ispod prosjeka. Većina ih je radila na crno.

Od pisanih zakona nema se ništa, treba stvari kontrolirati na terenu 

U politici i u medijima je otvaranje Hygiene Austrija predstavljeno euforično uz sve članove ÖVP-a : savezni kancelar Sebastian Kurz i tadašnja ministrica rada Christine Aschbacher posjetili su proizvodni pogon u blizini Beča, a pridružila im se i guvernerka Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner. No, osim PR-a tvrtka je dobila i podršku gospodarske potpore za kupnju 4 stroja za proizvodnju maski.

- Uz radnike na crno ne smijemo zaboraviti da se ovdje radi o teškoj poduzetničkoj prevari, a kazna može biti i do 5 godina zatvora. Obzirom da je visoka tržišna cijena opravdavana s time da su maske iz domaće proizvodnje ovdje je riječ o prevari s namjerom. No, tamo je također na jeftinim strojevima radilo puno ljudi, k tome još na crno i to u nehigijenskim uvjetima -  komentirao je za 24 sata austrijski novinar David Herrmann pitajući se što će se sve dešavati s cjepivima, ako se ovo događa s maskama.

Herrmann je naglasio kako je Vlada željela uvesti standard nošenja FFP2 maski jer su ljudi nosili različite maske upitne higijene i kvalitete. No, realnost je zapravo da su na kraju prisilili ljude da kupuju upravo to: kineske maske upitne kvalitete proizvedene u nehigijenskim uvjetima.

Austrija zbog korone osnovala odbor za upravljanje psiho-socijalnom kriznom situacijom
Austrija zbog korone osnovala odbor za upravljanje psiho-socijalnom kriznom situacijom

Peter Kolba iz 'Društva za zaštitu prodavača' je rekao da krajnji korisnici mogu reagirati na način da tuže mjesta gdje su kupili masku, apoteku ili supermarket. Samo na taj način netko može snositi posljedice.

- EU koncept zakona za zaštitu potrošača sam po sebi nije dovoljan. Treba se promatrati i kontrolirati na terenu. Posljedice za povredu konzumentskih prava bi se trebale strogo kažnjavati kao i u Americi – zaključuje Kolba za 24 sata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!