Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
378 komentara

Prometni kaos u Zagrebu: Taksisti blokirali Vukovarsku

Parkirali su se u Vukovarskoj ulici u oba smjera, od Savske ulice do ulice Hrvatske Bratske Zajednice, pa se tim dijelom grada prometuje otežano, zbog gužve koju su učinila parkirana vozila taksija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
378 komentara

Taksisti iz cijele Hrvatske prosvjeduju u Zagrebu gdje su se parkirali su u Vukovarskoj ulici u oba smjera, od Savske ulice do ulice Hrvatske Bratske Zajednice, pa se tim dijelom grada prometuje otežano.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako doznajemo taksisti prosvjed nisu prijavili, a još nisu poznate moguće sankcije.

Predstavnici taksista kazali su da je to 'spontano okupljanje' zato što već "dvije godine ne funkcionira pravna država".  

POGLEDAJTE VIDEO:

Prometni kaos u Zagrebu: Taksisti blokirali Ulicu grada Vukovara, prosvjeduju protiv Ubera Više na http://bit.ly/2szudd8 Reporter: Roberto Turk

Posted by 24sata on Tuesday, 20 June 2017

 

- Više nemamo što napraviti, osim ovoga što smo napravili. Ovim spontanim okupljanjem željeli smo izraziti nezadovoljstvo državnim institucijama koje provode svoje zakone. Uber već dvije godine radi u suprotnosti sa zakonima, a tome svjedoče i izjave ministra Butkovića i premijera – rekao je predstavnik okupljenih taksista te dodao da Uber u Hrvatskoj već dvije godine radi nezakonito.  – Građani vole mrziti taksiste. Zašto je to tako, to su neki repovi iz prošlosti. Razlika između taksista i Ubera je u tome što taksisti rade u skladu sa zakonom, a Uber radi nezakonito – kazao je predstavnik taksista i dodao da je 'Uber inovativan i moderan u pronalaženju načina kako kršiti zakon'. 

Na moguće gužve, kao i zastoj prometa zbog prosvjeda taksista upozorili su i iz zagrebačke policijie.

Foto: Barbara Budić/24sata

Podsjetimo, taksisti su početkom godine najavili prosvjed i prijetili da će blokirati Zagreb ako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne zabrani rad Ubera. Oni tvrde da konkurent Uber posluje nelegalno. Policija je nedavno počela s kažnjavanjem vozuača Ubera, ispisuju im kazne, isključuju vozila iz prometa i skidaju registracije. 

Taksisti tvrde da je Uber nelojalan konkurent zbog kojeg im je dnevni promet pao za 40 posto, a noćne vožnje su gotovo izgubili. 
Smatraju da je nepošteno što Uberovi vozači mogu sami određivati cijenu vožnje i nemaju troškove koje po zakonu moraju podmirivati legalni taksisti. 

Izvršni direktor Ubera Travis Kalanick podnio ostavku

Čelnik Ubera i njegov suosnivač Travis Kalanick podnio je u srijedu ostavku na mjesto izvršnog direktora zbog pritiska dioničara, no ostat će u upravi te kompanije koja pruža uslugu prijevoza putem mobilne aplikacije.

Do Kalanickove ostavke došlo je nakon niza skandala povezanih s načinom poslovanja te tvrtke, ali i optužbi za seksualno uznemiravanje.

U utorak je pet najvećih investitora Ubera u pismu zatražilo Kalanickovu ostavku, poručivši da je kompaniji potrebna promjena u vodstvu, objavio je New York Times.

"Volim Uber više od svega i u ovim teškim trenucima u mom osobnom životu prihvatio sam zahtjev investitora da odstupim kako bi se Uber mogao posvetiti razvoju, a ne se opteretiti još jednom bitkom", poručio je Kalanick.

Uberov upravni odbor poručio je, pak, u priopćenju da je "Travis uvijek stavljao Uber na prvo mjesto. Ovo je hrabra odluka i znak njegove predanosti i ljubavi prema Uberu".

"Svojim odstupanjem dao je tvrtki prostor da se potpuno posveti novom poglavlju u Uberovoj povijesti. Radujemo se što ćemo nastaviti raditi s njim u odboru", navodi se u priopćenju uprave Ubera.

Posljednjih godina Uber je bio potresen nizom skandala, od otkrića da koristi različite programe kako bi izbjegao inspektore, do optužbi za seksualno zlostavljanje i diskriminaciju prema zaposlenicima.

Prošloga je tjedna, pak, Kalanick poručio da odlazi na odmor na neodređeno vrijeme, s obzirom da je nedavno imao i obiteljsku tragediju. Njegovi su roditelji, naime, sudjelovali u brodskoj nesreći u kojoj mu je poginula majka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message