Obavijesti

News

Komentari 165

Osvetnički pohod: Talibani u školi pobili najmanje 130 ljudi

Osvetnički pohod: Talibani u školi pobili najmanje 130 ljudi
27

Oko šest naoružanih muškaraca upalo je u javnu školu u Pešavaru. Ubili su najmanje 130 ljudi, većinom djece mlađe od 15 god. Petorica napadača su mrtvi

VIDEO

Najmanje 130 ljudi, većinom djece mlađe od 15 godina, ubijeno je u napadu talibana na školu u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana, javlja RT.

Ranjeno je najmanje 122 ljudi koji su u trenutku napada bili u školi. Informacije o broju mrtvih i ozlijeđenih se stalno mijenjaju pa je zasad teško utvrditi točan broj žrtava.

Tijekom akcije spašavanja taoca ubijeno je svih šest napadača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
REUTERS/PIXSELL

Pucali su po svemu što se miče

Vojni dužnosnici rekli su da je najmanje šest naoružanih muškaraca oko 10 sati po lokalnom vremenu upalo u javnu školu kojom upravlja vojska. Vjeruje se da se u škol i u trenutku napada nalazilo oko 500 učenika i njihovih profesora.

Jedan je svjedok kazao novinarima kako je napad počeo kada je pet ili šest naoružanih muškaraca upalo u školu i otvorilo vatru.

- Pokušali smo zatvoriti vrata učionice, no napadač ih je razbio. Sakrili smo se pod stolove i stolice, no pucali su nam u glave i noge . Ubili su svakoga tko se pomaknuo, pa nismo izlazili - kazao je učenik, prenosi BBC.

VIDEO

Skrivali se ispod tijela mrtvih kolega

Očevici navode da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja i nekoliko snažnih eksplozija , a iznad zgrade se nadvio gust dim. Teroristi su djecu dovodili u veliku prostoriju gdje bi ih ubijali i odlazili po novu skupinu. Neka od djece su upucana u glavu i prsa , dok su druga stradala u samoubilačkom napadu u školskom dvorištu.

Kako navode mediji, školu su okružili pripadnici pakistanskih snaga sigurnosti i krenuli u protuterorističku akciju kako bi spasili taoce. Većinu su uspjeli spasiti. Pakistanski mediji javljaju kako su se neka djeca spasila sakrivajući se ispod hrpe ubijenih školskih kolega.

REUTERS/PIXSELL

Talibani odgovorni za napad

Talibani su preuzeli odgovornost za napad ustvrdivši da je riječ o odmazdi za napade pakistanske vojske na njihove položaje u plemenskim područjima na sjeverozapadu zemlje.

- Naši bombaši samoubojice ušli su u školu, imaju instrukcije da ne diraju djecu, njihov je cilj vojno osoblje škole - rekao je glasnogovornik talibana Muhamad Umar Korasani.

REUTERS/PIXSELL


Nacionalna tragedija

Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da je masakr u školi 'nacionalna tragedija' te je najavio da će doći u Pešavar.

Proglasio je trodnevnu nacionalnu  žalost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a