News

Komentari 0

Talibanska ograničenja putovanja za žene izazvale su rijetku osudu Pakistana

Talibanska ograničenja putovanja za žene izazvale su rijetku osudu Pakistana

Pakistanska vlada osudila je nova ograničenja putovanja za žene u Afganistanu koja su nametnuli talibani

„Žene ne mogu putovati same i ne mogu ići u škole niti na fakultete… takvo nazadno razmišljanje je opasno,“ rekao je pakistanski ministar informacija Fawad Chaudhry u ponedjeljak kasno navečer.

„Ovakvi ekstremi mogu se proširiti na Pakistan i šire,“ kazao je ministar u glavnom gradu Islamabadu.

Njegova reakcija izazvana je odlukom talibanskih vlasti koje su priopćile u nedjelju da se ženama koje žele putovati na velike udaljenosti ne bi trebao osigurati prijevoz ako nisu u pratnji bliskog muškog rođaka.

U uputama, koje je izdalo ministarstvo za promicanje kreposti i sprječavanje poroka, također se pozivaju svi vlasnici vozila da ponude vožnju samo onim ženama koje nose hidžab.

Chaudhryjeve primjedbe smatraju se prvom izravnom i javnom kritikom Pakistana na račun talibanskih vlasti. Afganistan traži globalni legitimitet na svoju privremenu vladu od kolovoza kada su talibani došli na vlast.

Još od tada, pakistanski čelnici, uključujući i premijera Imrana Khana, hvalili su talibane i šutjeli o surovoj novoj stvarnosti za žene u zemlji koje se susreću s mnogim ograničenjima njihovog pristupa obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja.

Najčitaniji članci